Americanii isi vor alege presedintele in 4 noiembrie, dar se vor pronunta si cu privire la alte probleme, de la protejarea scroafelor gestante, la casatoria intre persoane de acelasi sex, dreptul la avort si sursele regenerabile de energie, comenteaza AFP, conform NewsIn.
Printre intrebarile prevazute, 150 vor fi puse la nivelul de state, fara sa se ia in calcul cele cu caracter pur local la nivel de comitate sau localitati. Unele tin de "initiativa cetateneasca", venind de la diverse grupuri de interese.

"Miscarile de initiativa cetateneasca apar ca o solutie atunci cand aparatul legislativ nu raspunde unei cereri populare", explica Jennie Drage Bowser, analist la National Conference of State Legislatures. "In anii '30 dominau chestiunile legate de munca. Daca ne uitam pe ce figureaza pe buletinele de vot in ultimii cinci ani, este vorba despre casatoria intre persoanele de acelasi sex si despre salariul minim pe economie", remarca ea.

Problemele supuse votului popular sunt din cele mai diverse. Asociatia pentru drepturile animalelor Humane Society le cere californienilor sa promoveze legi pentru protejarea scroafelor gestante. O coalitie de grupuri conservatoare le cere tot californienilor sa schimbe Constitutia statului pentru ca mariajul sa fie definit strict ca o uniune intre un barbat si o femeuie. Ei vor sa anuleze o decizie a Curtii Supreme locale, care a declarat anticonstitutionala interzicerea casatoriilor intre persoane de acelasi sex. Tot in California, alte initiative vizeaza depenalizarea posesiei de marijuana in cantitate mica, intensificarea folosirii surselor regenerabile de energie sau solicitarea unei autorizatii parentale pentru adolescentele care cer intreruperea sarcinii.

Opozantii avortului au lansat o initiativa in Dakota de Sud, unde cer ca interventia sa fie interzisa, exceptie facand doar cazurile de viol, de incest sau de risc pentru viata mamei. In acelasi spirit, alegatorii din Colorado vor trebui sa decida daca termenul "persoana" se poate aplica fetusului din momentul conceperii sale.

Aceste initiative, daca vor fi adoptate, vor duce la lupte juridice, dar asociatiile care le promoveaza se bazeaza pe faptul ca justitia ar fi mai favorabila opiniilor lor, odata obtinuta sustinerea populatiei.

Daca multe dintre initiative au dus la o schimbare de politica la nivel national, ele vizeaza de multe ori doar sa atraga alegatorii la urne, spune Bowser. Cele mai controversate initiative se afla de fapt, de cele mai multe ori, pe buletinele de vot din cele mai disputate state. In 2004, o intrebare despre casatoria intre persoane de acelasi sex a fost adresata in Ohio, statul ce a inclinat balanta in favoarea lui George W. Bush.

Anul acesta, o initiativa comparabila este propusa alegatorilor din Florida, un alt stat disputat, in timp ce alegatorii din Missouri vor trebui sa spuna daca Legea fundamentala trebuie amendata pentru ca limba engleza sa fie declarata limba nationala, intr-un context de tensiune pe tema imigratiei.

Alte initiative urmaresc sa se renunte la "affirmative action" care consolideaza drepturile minoritatilor, sau privesc reformarea regulilor de finantare a campaniilor, limitarea impozitelor sau restrangerea posibilitatilor de aderare la un sindicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.