Alegerile prezidentiale din 4 noiembrie trec aproape pe planul doi in California, unde soarta casatoriei dintre homosexuali, legalizata recent, va fi decisa in aceeasi zi, prin referendum, comenteaza NewsIn.

Desi guvernat de republicanul Arnold Schwarzenegger, California, cel mai populat stat american, pare sa incline spre democratul Barack Obama, creditat cu un avans de peste 20% in fata concurentului sau John McCain, potrivit sondajelor.

Diferenta dintre sustinatorii si opozantii casatoriei intre homosexuali este insa mult mai stransa, iar pe 4 noiembrie va fi supusa la vot, ‘Propunerea 8’. Un grup de conservatori propune sa anuleze o decizie a Curtii Supreme californiene, care a deschis calea pentru uniunile legale dintre persoane de acelasi sex, in mai 2008, in numele luptei impotriva discriminarii.

Conservatorii afirma ca judecatorii nu au luat in calcul vointa poporului, dupa ce in anul 2000 alegatorii californieni au votat in proportie de 61% pentru amendarea codului civil si interzicerea casatoriilor intre homosexuali. Acest amendament a fost anulat de instanta.

In ultimii opt ani insa, toleranta fata de acest tip de uniuni pare sa fi progresat. Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul californian pentru politici publice, propunerea va esua: 44% dintre persoanele chestionate ar vota amendamentul constitutional, 52% nu. Dar nimic nu este hotarat, tinand cont de marja de eroare si de sumele mobilizate de conservatori, pentru a atrage grupurile atasate de valorile familiale traditionale, ca latino-americanii si catolicii, care reprezinta 30% din populatie.

Campania "Aparati casatoria" afirma ca in "scolile publice, unde trebuie sa se predea cursuri despre rolul casatoriei, elevii vor trebui sa invete ca si casatoria dintre homosexuali este asemeni celei traditionale, incepand inca de la gradinita".

Aceste argumente, calificate drept "minciuni" de principalul grup de aparare a drepturilor homosexualilor, GLAAD, au fost respinse si de responsabilul pentru invatamant public din California, Jack O'Connell. "Scolile noastre publice nu vor fi obligate sa predea despre casatorie. In plus, programele privind chestiuni legate de sanatate sunt alese de administratiile locale. Indiferent de opinia despre casatorie, suntem cu totii de acord asupra caracterului rau al discriminarilor", a subliniat el.
Lupta din jurul "Propunerii Opt", in care Obama si McCain au preferat sa nu se implice, depaseste diviziunile politice si religioase. Este atat de inclesatata incat cele doua tabere au cheltuit deja aproape 60 de milioane de dolari pentru a-si apara pozitiile.

La sfarsitul saptamanii trecute, sustinatorii propunerii stransesera 27,5 milioane de dolari, "dintre care 10 milioane oferite de Biserica Mormona", potrivit GLAAD, iar rivalii lor 31,2 milioane, dintre care cate 100.000 de dolari oferiti de Steven Spielberg, Brad Pitt si prezentatoarea de televiziune Ellen DeGeneres. DeGeneres face parte dintre miile de californieni cu resedintia in alte state, care s-au casatorit cu partenerii lor de acelasi dupa ce Curtea Suprema californiana a autorizat aceste uniuni.

Pe langa California, Massachusetts si, de curand, Connecticut au legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.