Regina Sofia a spus ca homosexualii pot "sa traiasca impreuna sau sa se considere casatoriti", dar a adaugat ca totusi nu ar fi oportun "sa numeasca aceasta casatorie, pentru ca nu este", potrivit cartii scrise de o jurnalista spaniola, Pilar Urbano, publicata in aceasta saptamana.

Organizatiile spaniole pentru apararea drepturilor homosexualilor au criticat imediat aceste declaratii, in conditiile in care casatoria intre persoane de acelasi sex este o reforma emblematica implementata in 2005 de guvernul socialist al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero. Iar Casa Regala, pusa intr-o situatie delicata, a dat publicitatii un comunicat in care se precizeaza ca regina regreta "lipsa de exactitate" a declaratiilor care i-au fost atribuite si isi reafirma "profundul respect pentru toate persoanele, apropierea sa de cei care sufera, care sunt urmariti sau sunt persecutati".

Federatia lesbienelor, homosexualilor, transsexualilor si bisexualilor a declarat vineri ca este "multumita" de aceaste precizari, insa dezbaterea cu privire la declaratiile cu pricina si la rolul reginei in monarhia constitutionala spaniola este departe de a fi incheiata.

Aceste polemici nu intervin intr-un moment prea bun pentru sotia regelui Juan Carlos, pe care l-a insotit in aceasta saptamana in America Latina, in conditiile in care regina sarbatoreste duminica implinirea a 70 de ani si sunt de asteptat o serie mesaje de felicitare, in special la televiziune.

Partidul Popular (PP), conservator si aflat in opozitie, care se plaseaza totusi in zona atitudinilor conservatoare exprimate de regina, a spus ca membrii familiei regale ar trebui sa mentina un "principiu de neutralitate".

Citeste si:

"Cred ca institutia regala nu trebuie sa ia cuvantul. Regele si regina sunt ca un drapel, care are rolul lui in actiunile oficiale, fara a face insa declaratii", a spus secretarul pentru comunicare al PP, Esteban Gonzales Pons.

"Din fericire, Spania nu mai este un regat ca inainte", a declarat deputatul coalitiei ecologistilor si comunistilor IU, Gaspar Llamazares. El a spus ca dezaproba aceste declaratii ale reginei si a amintit ca Parlamentul, si nu aceasta, decide daca uniunea intre persoanele de acelasi sex este sau nu o "casatorie".

Vicepresedintele si purtatorul de cuvant al guvernului, Maria Teresa Fernandez de la Vega, a evitat prudent, vineri, sa faca declaratii cu privire la aceasta polemica, limitandu-se sa afirme ca regina, care este "iubita si respectata", isi indeplineste rolul intr-un mod "impecabil".

Regina Spaniei, potrivit cartii, si-a manifestat si opozitia fata de avort si fata de o posibila legalizare a eutanasiei, spunand totusi ca se bucura ca o persoana de culoare, candidatul democrat, ar putea ajunge presedintele Statelor Unite.

Autoarea cartii a reafirmat vineri corectitudinea afirmatiilor atribuite reginei in cartea sa si i-a aparat dreptul de a-si exprima "opinia" in privinta oricarui subiect. In opinia autoarei, regina "nu are nimic" in comun cu pozitia oficiala fata de aceste declaratii, care au rezultat dintr-un "exces de zel" din partea Casei Regale.