Luptele dintre Guvern si fortele rebele din Republica Democrata Congo au cauzat o catastrofa umanitara ce poate avea consecinte tragice pentru intreaga omenire avertizeaza Crucea Rosie, citata de BBC

Eforturile diplomatice sunt departe de a opri criza ce ameninta sa se raspandesca si in zonele din vecinatatea Congo. Zeci de mii de localnici au fost fortati sa-si paraseasca locuintele, fugind din calea focurilor de arma si a exploziilor, in timp ce rebelii congolezi inainteaza spre Goma, capitala provinciei Kivu de Nord.

Liderul rebelior tutsi, generalul Laurent Nkunda, a amenintat ca va pune stapanire pe orasul Goma, fara a tine cont de cei 17.000 de soldati ai misiunii ONU de mentinere a pacii, daca acestia nu garanteaza incetarea focului.

Cazuri de crime si violuri au fost raportate in Goma, insa ajutoarele nu pot ajunge la oamenii stramutati. Mai multe agentii umanitare internationale au suspendat operatiunile in oras, unde un spital principal dar si alte cladiri comerciale au fost distruse.

Miile de refugiati se intreapta spre Rwanda.

Crucea Rosie a declarat pentru BBC ca prioritatea numarul unu este de a asigura mancare, ajutor medical, acoperis, dar si securitate pentru numarul mare de civili fortati sa-si paraseasca locuintele.

Dupa numeroase zile de lupta, Nkunda anuntase incetarea focului miercuri, cand trupele sale se aflau la 15 km de Goma.

Acesta a adaugat ca a intreprins proiectul unui coridor umanitar pentru ca ajutoarele sa ajuga la miile de oameni prinsi intre fortele sale si soldatii ONU, care sustin trupele guvernamentale.

De cealalta parte, Uniunea Europeana face eforturi de a-i aduce laolalta pe Presedintele Rwandei, Paul Kagame, si cel congolez, Joseph Kabila. De asemenea, UE discuta cu privire la trimiterea unor forte de sprijinire a eforturilor umanitare.

In ultimile doua luni, peste 200 000 de mii de oameni au fost imprastiati de la casele lor in estul regiunii Congo.

In timp ce o parte dintre ei au cautata sa se refugieze in Goma, altii au fugit in padure, unde trupele de rebeli nu-i pot gasi.

Nkunda a declarat pentru BBC ca telul lui este de a proteja comunitatea tutsilor de atacul rebelilor hutu din Rwanda, care sunt acuzati ca au luat parte la genocidul din 1994. Recent, generalul si-a extins pretentiile insa, declarand ca doreste sa „elibereze“ intregul Congo.

Secretarul General ONU, Ban Ki-moon, a declarat astazi ca liderul rebelilor congolezi Lurent Nkunda ar trebui sa-si mentina "compromisul" de incetare a focului si sa accepte invitatia de a participa la dialog.

Acesta a cerut tuturor partilor implicate in conflict sa "opreasca imediat ostilitatile si sa respecte dreptul umanitar international".

Nkunda a respins orice incercare de reconciliere, spunand ca situatia este dominata prea mult de guvernul lui Kabila. Acesta este dispus sa discute doar cu un mediator neutru.

In timp ce tensiunea persista in Goma, ONU, Uniunea Europeana si Statele Unite fac presiuni asupra Rwanda si Congo sa incheie rebeliunea de la granita comuna.

In ultimul deceniu, milioane de oameni si-au pierdut viata pe fondul celor doua razboaie civile din Congo, declansate ca urmare a genocidului din 1994 din Rwanda, cand milioane de etnici tutsi au fost masacrati de militiile hutu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.