Cei care vor sa devina preoti catolici ar trebui sa treaca prin teste psihologice al caror scop este sa-i depisteze pe candidatii heterosexuali incapabili sa-si controleze nevoile sexuale si pe barbatii cu puternice tendinte homosexuale, a declarat joi Vaticanul, relateaza Reuters si AFP.

Vaticanul a aprobat joi pentru prima data eventuala recurgere la psihologi in formarea seminaristilor, pentru a fi indepartati candidatii homosexuali, insa testele nu vor fi obligatorii, iar viitorii preoti vor avea intimitatea aparata.

Intr-un nou document - al doilea in decurs de trei ani care trateaza efectele scandalului abuzurilor sexuale care a zguduit Biserica in urma cu sase ani - Vaticanul spune ca depistarea timpurie la barbati a unor defecte psihologice "uneori patologice", inainte ca acestia sa devina preoti, va ajuta la evitarea unor consecinte tragice.

Rectorii de seminarii si alti oficiali ar trebui sa recurga la experti din afara daca nu pot administra ei insisi aceasta evaluare, se arata in document.

Recurgerea la psihologie si mai ales la teste de evaluare a seminaristilor este privita cu mare prudenta de Biserica Catolica. Ea cere ca expertul-psiholog sa obtina in prealabil consimtamantul scris al candidatului inainte de a-si divulga concluziile catre responsabilii seminariilor.

Documentul intitulat "Orientari pentru folosirea psihologiei in admiterea si formarea candidatilor la sacerdotiu" era in pregatire de peste sase ani. El a fost prezentat intr-o conferinta de presa de catre Congregatia pentru educatie catolica. Oficial aprobat de Papa Benedict al XVI-lea, textul aminteste ca "greselile de a discerne vocatia nu sunt rare" si ca "multe inaptitudini psihice, mai mult sau mai putin patologice, nu se manifesta decat dupa hirotonisire. Descoperirea lor la timp va permite evitarea multor drame", precizeaza textul. "Recurgerea la psihologi poate fi utila in anumite cazuri", pentru ca ei "pot sa ofere un aviz cu privire la diagnostic si la terapia eventuala a problemelor psihice", au apreciat autorii documentului.

Printre semnele unei grave imaturitati, care ar putea fi descoperite cu ajutorul psihologilor, se afla o "identitate sexuala nesigura" si "tendinte homosexuale puternic inradacinate".

Vaticanul pune totusi anumite limite, respingand posibilitatea ca cei care sunt candidati la o viata religioasa sa fie supusi obligatoriu unor teste psihologice inainte de a intra in seminar. "In niciun caz nu trebuie sa fie lezat dreptul la buna reputatie de care se bucura orice persoana, nici dreptul la a-si apara propria intimitate. Acest lucru inseamna ca se va putea proceda la consultarea unui psiholog doar in urma unui consimtamant prealabil, informat, explicit si liber exprimat din partea candidatului", potrivit recomandarii Vaticanului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.