"Romania ramane credincioasa proiectului Nabucco", a declarat ieri Traian Basescu, explicand ca nu a dat mandat nimanui sa negocieze intrarea Romaniei in South Stream. Aceasta distanta pe care o ia presedintele fata de Rusia pare sa fie insa motivul amanarii vizitei sale la Kremlin.

Vizita presedintelui Basescu la Moscova a fost amanata pentru anul viitor, sustin surse demne de incredere, care argumenteaza ca omologul sau rus are agenda plina pentru acest an. Alti oficiali sustin insa ca aceasta calatorie ar putea avea loc in termenul prevazut, adica pana la alegerile din 30 noiembrie. E posibil insa sa nu fie trimisa o invitatie de la Moscova nici anul viitor, daca Traian Basescu nu are planuri pentru o politica mai prietenoasa fata de Rusia. Acum sase luni, Vladimir Putin, pe atunci presedintele Federatiei Ruse, i-a promis lui Traian Basescu o vizita la Kremlin, care sa aiba loc in aceasta toamna. Seful statului roman isi punea mari sperante in intalnirea pe care urma sa o aiba cu omologul sau, Dimitri Medvedev.

Surse bine informate spun ca Traian Basescu s-ar fi asteptat sa obtina un pret mai bun pentru gazul pe care il importa Romania din Rusia dupa discutiile pe care urma sa le aiba la Kremlin. Intre timp, negocierile se poarta la nivel de experti, iar evaluarile proiectelor energetice romano-ruse se fac mai degraba din punct de vedere economic decat politic. La acest nivel s-a luat in discutie, la cele doua intalniri care au avut loc in ultimele zece zile, eventualitatea participarii Romaniei la proiectul ruso-italian South Stream, proiect conceput la Moscova, ca o contrapondere la gazoductul Nabucco, gandit de UE pentru a reduce dependenta europenilor de gazul rusesc. Presedintele Traian Basescu a declarat transant, ieri, ca "Romania ramane credincioasa proiectului Nabucco" si ca "in nici un caz nu va abandona acest proiect in favoarea South Stream".