Partidul Democratii Civici, aflat la guvernare, a suferit o infrangere umilitoare la alegerile partiale pentru Senat de saptamana viitoare.

"O treime din Senat s-a reinnoit si consideram un bun inceput pentru o mai buna cultura politica sa lasam noul Senat sa voteze in acest dosar", a declarat presedintele camerei superioare a legislativului, Premysl Sobotka, dupa ce, in mod suprinzator, votul a fost scos de pe agenda sesiunii de joi.

Potrivit estimarilor, noul Senat va aproba fara probleme planul pentru construirea unui radar in sud-vestul Pragai, parte a unui sistem american destinat sa protejeze Statele Unite si Europa de eventuale atacuri cu racheta lansate de tari precum Iranul.

Guvernul ceh va avea dificultati mai mari la aprobarea scutului in Camera Deputatilor, care a inceput dezbaterea miercuri. Guvernul are doar 98 din cele 200 de mandate din Camera Deputatilor, iar proiectul nu intruneste nici macar toate voturile propriilor deputati.

Premierul Mirek Topolanek a propus trimiterea acordului unei comisii parlamentare, pentru a fi studiat in detaliu, ceea ce ar amana votul pana la inceputul anului 2009, cand la Casa Alba se va instala un nou presedinte american.

Acordul diplomatic bilateral pentru instalarea radarului antiracheta a fost semnat in iulie la Praga, iar acordul militar care autorizeaza desfasurarea soldatilor americani, numit SOFA (Status of Force Agreement), in septembrie la Londra.

Prevazut a fi construit in jurul anului 2012 pe un fost teren militar sovietic aflat la circa 70 de kilometri sud-est de Praga, radarul va fi conectat la zece rachete de interceptare instalate in Polonia, cu scopul de a contracara eventuale atacuri cu rachete balistice cu raza lunga de actiune.

Scutul este destinat, potrivit Washingtonului, sa previna eventuale atacuri din partea Iranului, dar proiectul a provocat furia Moscovei, care il considera o amenintare la adresa sa si a amenintat ca va risposta atacand bazele scutul