Un tribunal moscovit l-a gasit pe magnatul rus Mihail Hodorkovski vinovat de "cel putin patru capete de acuzare", intre care furt si evaziune fiscala. Judecatoarea Irina Kolesnikova a mai decis ca fostul patron al imperiului petrolier Iukos ar mai fi responsabil de daune prin frauda asupra drepturilor de proprietate si nesupunere, cu rea intentie, la un ordin judecatoresc, precizeaza cotidianul britanic "The Guardian".

Lectura verdictului in acest proces extrem de mediatizat va continua si astazi, poate chiar si miine, dosarul cu care a intrat judecatoarea in aula tribunalului avind o grosime de 25 de centimetri, in sedinta de ieri citindu-se doar partea referitoare la primele patru din cele 11 capete de acuzare.

"Sentinta lui Hodorkovski este asteptata, practic, de toti cetatenii tarii. Fara exagerare, este un eveniment-semnal care va determina directia de dezvoltare a tarii pentru multi ani de-acum incolo", comenta ieri cotidianul "Izvestia". Miliardarul a fost adus la tribunal intr-o duba, parcata ulterior in dreptul unei intrari laterale, direct de la penitenciarul in care se afla incarcerat de 19 luni. Desi in jurul cladirii tribunalului se afla un mare numar de jurnalisti, Hodorkovski nu a putut comunica nimic, fiind introdus rapid in tribunal. Aleile din jur, de obicei pline cu suporteri de-ai sai, fusesera izolate de politie.

Zece ani de puscarie

Pentru cea mai grava dintre acuzatii in care a fost gasit vinovat, aceea de a-si fi insusit fraudulos 20 la suta din actiunile Apatit, specializata in productia de ingrasaminte si componente pentru ingrasaminte, Hodorkovski risca sa fie condamnat la zece ani de inchisoare. Aceasta pedeapsa, cumulata cu cele maxime acordate pentru escrocherii si fraude fiscale "la scara mare si in grupuri organizate", s-ar dubla. Dar procuratura rusa a cerut numai zece ani de inchisoare, iar majoritatea expertilor din Rusia se asteapta ca aceasta sa fie si sentinta care va fi pronuntata la final. In fata tribunalului, o manifestatie de protest fata de condamnarea lui Hodorkovski a fost dispersata de scutieri dupa 14.00, ora pina la care fusese autorizata. Fortele de ordine au incercat sa-l aresteze si pe marele sahist Gari Kasparov, care se opune politicii lui Putin, dar bodyguarzii acestuia au reusit sa-i tina la distanta pe politisti. Razbunarea lui Putin

Pronuntarea sentintei era initial programata pentru 27 aprilie, insa, in mod surprinzator, a fost aminata in ultima clipa. Neasteptata decizie este pusa la Moscova pe seama faptului ca presedintele rus tocmai urma sa primeasca mai multi lideri din strainatate pentru celebrarea Zilei Victoriei, iar Kremlinul nu dorea ca evenimentul sa fie umbrit de intrebari legate de incarcerarea lui Hodorkovski.

Patronul Iukos, ca si partenerul sau de afaceri, Platon Lebedev, a carui sentinta va fi pronuntata in acelasi timp, este acuzat de inselaciune intr-o licitatie de privatizare din 1994, de devalizarea profiturilor unui important producator de ingrasaminte, de folosirea ilegala a "paradisurilor fiscale" off-shore pentru minimizarea taxelor datorate de Iukos si de subevaluarea impozitelor pe care ar fi trebuit sa le plateasca personal.

Procesul lui Hodorkovski, puternic polarizat politic, si dezmembrarea sponsorizata de stat a imperiului energetic Iukos sint privite drept o razbunare a Kremlinului pentru sprijinul acordat de magnat partidelor de opozitie, precum si o tentativa de spulberare a ambitiilor politice ale celui care a fost cel mai bogat om din Rusia.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.