Lumea este cuprinsa de un val de "obama-manie": candidatul democrat la Casa Alba este mult in fata rivalului sau republican, John McCain, in sondajele realizate la scara mondiala, dar aceasta popularitate pare sa aiba la baza mai degraba iluzii decat cunoasterea ideilor sale, comenteaza AFP, potrivit NewsIn.
Barack Obama este candidatul preferat de 42% dintre cetatenii din lume, in conditiile in care numai 12% ar vota pentru rivalul sau, John McCain, daca ar putea, potrivit unui sondaj desfasurat de BBC in 22 de tari, pe un esantion de 22.500 de persoane.

In Europa, prima persoana de culoare care are sanse sa devina presedintele Statelor Unite este foarte popular, in conditiile in care pana la 80% dintre francezi si germani il prefera, potrivit altor studii.

Dar expertii avertizeaza ca exista o diferenta enorma intre imaginea proiectata de democrat si realitatea programului sau. In conditiile in care presedintele in exercitiu George W. Bush a ajuns sa incarneze "tot ce este mai rau in Statele Unite: un habotnic, taran si inarmat, Obama reprezinta tot ce este bun in Statele Unite: un copil al Europei, tanar, plin de speranta", explica Max Wolff, profesor la universitatea New School of New York. "Dar aceste doua viziuni au la baza neadevaruri", a adaugat el.

In Statele Unite, la fel ca in Europa, Obama pare cel care poate aduce schimbarea. Dar in doua dosare importante - economia si politica externa - nu trebuie asteptate intoarceri la 180 de grade, avertizeaza Wolff. "Ii are printre consilierii sai economici pe Austan Deam Golsbee, de la Universitatea din Chicargo, cunoscut pentru cel mai clasic program neoliberal din lume, si pe Paul Volcker, artizanul politicii monetare a administratiei Reagan si un adept al masurile intransigente pentru combaterea inflatiei", a adaugat el.

Nici in ceea ce priveste politica externa "nu sunt figuri noi", considera Wolff, citandu-i printre membrii echipei democrate pe candidatul la vicepresedintie, Joe Biden, "unul dintre sustinatorii invaziei din Irak", din 2003, si pe Zbigniew Brzezinski, fost consilier pentru securitate al lui Jimmy Carter, "care ar fi contribuit la creearea talibanilor".

Julien Vaisse, cercetator francez la Brookings Institution din Washington, este de parere ca trebuie analizate proiectele politic, social si economic ale lui Obama din perspectiva americana. "Democratii sunt mai apropiati de republicani decat de europeni", a subliniat el.

Extinderea asigurarii medicale propuse de Obama, de exemplu, este foarte departe de sistemul european care garanteaza accesul la ingrijiri pentru toata lumea. In plus, "el nu se opune in principiu" pedepsei cu moartea si "nu a propus nicio reglementare radicala privind regimul armelor", a explicat Vaisse. "Nu spun ca nu este omul care credem ca este, spun doar ca fascinatia pe care o exercita, carisma sa similara celei a lui Bill Clinton, i-a determinat pe europeni sa uite faptul ca este american", a adaugat el.

Istoricul, care a publicat recent cartea "Istoria neoconservatorismului in Statele Unite", considera eronata orice analogie cu scena politica europeana: "A spune aici (in Statele Unite - n.red.) ca esti socialist este unul dintre cele mai grave lucruri, este echivalent cu a fi bolsevic", aminteste el.

Din punctul de vedere a lui Vaisse, cu exceptia catorva efecte de imagine, Obama este numai "un manechin de plastic", intentionat destul de vag in ceea ce priveste intentiile sale: "este o tactica pentru a avea o gama cat mai larga de sustinatori si pentru ca oamenii sa poata proiecta asupra lui America pe care o iubesc".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.