Circa 8% dintre alegatorii americani sunt inca indecisi, cu cinci zile inainte de alegerile prezidentiale, iar presa si specialistii americani incearca prin diferite metode sa afle cine sunt acesti oameni si de ce nu au luat inca o hotarare, relateaza NewsIn.

Fotograful Chad Moon din Ohio face parte din categoria alegatorilor americani putini si curtati de toata lumea in acest stadiu al campaniei electorale: este indecis. Si nu pentru ca nu ar fi informat, caci Moon stie foarte multe lucruri despre candidatii la Casa Alba, John McCain si Barack Obama.

"Nu e pentru ca nu am suficiente informatii, ci pentru ca nu imi place in mod deosebit niciunul dintre ei", a explicat Moon, care are 32 de ani, este proprietarul unei mici afaceri si tatal a doi copii.

Cu doar cateva zile pana la alegerile din 4 noiembrie, alegatorii americani indecisi se gasesc in centrul atentiei celor doi candidati care incearca sa mai adune cateva voturi pretioase in statele cu miza mare. Ce este cu acesti oameni si de ce nu au luat inca o hotarare, se intreaba toata presa americana.

Pentru ca locuieste in Ohio, stat cu numar mare de reprezentanti in Colegiul Electoral si destul de divizat politic, Moon a fost bombardat cu spoturi TV, mesaje automate pe telefon si vizitele frecvente ale candidatilor. Asa ca stie pozitia fiecaruia dintre ei. Problema este ca Moon este un conservator din punct de vedere fiscal si nu-i place programul lui Obama in acest domeniu, dar este adeptul libertatii de alegere in ceea ce priveste avortul si nu ii plac pozitiile lui McCain si ale lui Sarah Palin la acest capitol. "Chiar nu stiu ce voi face", spune el. Intrebat cand se va hotari, el raspunde: "Sa speram ca in curand".

Circa 8% dintre alegatori sunt in continuare nehotarati, potrivit unui sondaj publicat marti de institutul de cercetare Pew. "Alegatorii indecisi sunt mai putin educati, cu o situatie materiala mai putin buna si sunt mai degraba femei", potrivit Pew, care observa si ca alegatorii indecisi merg la biserica mai frecvent decat ceilalti.

Expertii sunt foarte interesati sa afle cine sunt si cum isi iau deciziile acesti oameni. CNN a adus un medic si un tomograf pentru a diseca procesul de luare a unei decizii. New York Times a apelat la neurologii Joshua Gold si Sam Wang pentru a incerca sa explice fenomenul de nehotarare.

In timp ce umoristii si cinicii au tendinta de a-i ironiza pe alegatorii indecisi, descriindu-i drept avizi de atentie sau oameni care nu stiu pe ce lume traiesc, Gold le-a gasit justificari. De ce nu ar amana luarea unei decizii pana cand au toate informatiile? "Oamenii au tendinta de a-i considera prostanaci, pentru ca pana acum ar fi trebuit sa aiba suficiente informatii. Dar dintr-un punct de vedere pur rational, este foarte logic sa nu te hotarasti pana nu intri in cabina de vot, pentru ca in felel acesta poti aduna toate informatiile posibile", a explicat el.

Politologul Harwood McClerking este mai cinic. El crede ca mare parte dintre cei care spun ca sunt indecisi au luat deja, inconstient, o hotarare, si vor vota asa cum voteaza grupul demografic din care fac parte. Un barbat alb, religios, din sud va vota candidatul republican, in timp ce o femeie educata de la oras din nord-estul tarii va vota candidatul democrat.

El crede insa ca anul acesta, indecizia se explica si prin factorul rasial: multi dintre alegatori exclud in sinea lor ideea de a vota pentru Obama, dar le este teama sa spuna acest lucru in sondaje pentru ca vor fi considerati rasisti. "Eu personal cand analizez un sondaj, iau cam jumatate dintre indecisi si ii pun la candidatul alb, ca sa imi fac o idee despre ce se petrece", spune McClerking, profesor la Universitatea din Ohio. El considera ca aceasta metoda este mai realista decat sondajele actuale, care ii acorda un avantaj lui Obama si arata ca rasa nu este un factor decisiv.

Stiinta si teoriile nu o ajuta insa pe Mavy Dean, femeie casnica din Phoenix, sa aleaga intre Obama si McCain. Cu trei copii sub varsta de cinci ani, Dean nu prea are timp sa citeasca despre candidati si decizia este cu atat mai grea cu cat este prima data cand voteaza. Nascuta in Mexic si devenita cetatean american, Dean isi ia in serios dreptul de vot. "Este o problema foarte serioasa, pentru ca am trei copii si ei locuiesc in Statele Unite, iar lucruri ca educatia, siguranta si moravurile sunt foarte importante pentru mine", spune ea. "Oscilez si nu sunt sigura inca", spune ea, adaugand ca o sa se roage sa ia decizia cea buna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.