Cel putin 215 persoane au murit in cutremurul puternic care a afectat miercuri sud-vestul Pakistanului, iar acest bilant va mai creste, a declarat joi un oficial local, citat de AFP.

"Bilantul pe care il aveam ieri seara era de 215 morti. Numarule este susceptibil sa creasca, pentru ca familii intregi sunt date disparute", a declarat pentru AFP Zamarak Khan, ministru din provincia Baluchistan.

El a adaugat ca bilantul a crescut dupa al doilea seism care a afectat miercuri dupa-amiaza regiunea, la 12 ore dupa primul.

Cutremurul a devastat mai multe sate din regiunea Ziarat, orasel situat in muntii din Baluchistan, la 50 de kilometri est de Quetta, capitala provinciei. Mii de supravietuitori au petrecut noaptea in aer liber, in pofida temperaturilor scazute, fie pentru ca locuintele le-au fost distruse, fie de teama unor noi replici.

Armata pakistaneza a inceput miercuri sa trimita soldati, elicoptere, corturi, paturi, hrana si materiale medicale. Joi, ajutoarele continuau sa soseasca lent, in special pentru ca drumurile din regiune sunt in stare foarte proasta, a explicat Amjad Rashid, care conduce Fundatia independenta Taraqi.

"Este nevoie urgenta de haine groase, paturi, corturi si hrana", explica un oficial local.

Statele Unite, Canada si India s-au declarat gata sa trimita ajutoare. Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca trimite un ajutor de urgenta pentru 50.000 de persoane, populatia totala a zonei sinistrate. Insa mobilizarea internationala si din interiorul tarii nu este de ajuns, iar supravietuitorii cereau cu disperare ajutor joi, in special adaposturi pentru noptile glaciale.

Potrivit autoritatilor locale, cel putin opt sate din regiunea cu relief accidentat au fost afectate mai mult sau mai putin. Sute de case din lut s-au daramat, primul cutremur suprinzandu-si locatarii in somn, inainte de zori.

Pakistanul este afectat frecvent de cutremure. Cel mai grav dintre ele, de 7,6 grade, a provocat moartea a 74.000 de persoane si a lasat fara adapost 3,5 milioane, in 8 octombrie 2005, in nordul tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.