FMI, UE si Banca Mondiala imprumuta Ungaria cu 25,1 miliarde de dolari. FMI da 15,7 miliarde de dolari, in timp ce UE este pregatita sa ofere fonduri de inca 8,1 miliarde de dolari, iar BM inca 1,4 miliarde de dolari. Acordul este cel mai mare program international de salvare a unei economii emergente acordat de la inceputul crizei globale internationale si este primul plan destinat unei tari membre a UE.

Consiliul de conducere al Fondului ar putea aproba acordul cu Ungaria la inceputul lunii noiembrie. Imprumutul FMI va fi platit pe parcursul a 17 luni. Intelegerea va forta Ungaria sa treaca la reduceri masive si dureroase de cheltuieli, care sa reduca deficitul estimat pentru anul viitor de la 2,9% din PIB la 2,6%.

Analistii se asteapta la recesiune in tara vecina, iar premierul Ferenc Gyurcsany a avertizat populatia ca statul va trebui sa faca economii pentru a iesi din situatia dificila cu care se confrunta tara. El a exclus orice crestere de salarii in viitor.

Economia Ungariei a fost afectata grav de criza financiara, intrucat sistemul bancar local are un grad ridicat de expunere la finantarea externa intr-un moment in care investitorii se retrag din economiile in curs de dezvoltare din intreaga lume. Ca efect, forintul a pierdut o cincime din valoare, fata de euro, intr-o singura luna. Dincolo de criza mondiala, a fost si un alt factor care a condus Ungaria, considerata odinioara cea mai performanta economie din Europa Centrala, in postura de asistat al FMI: guvernul maghiar a adoptat masuri populiste in campania electorala.