Violentele incepute vineri in orasul Andijan s-au extins, in ciuda faptului ca autoritatile au intervenit cu brutalitate, omorand sute de manifestanti.

Autoritatile uzbece s-au temut de la bun inceput de extinderea tulburarilor si au crezut ca o reprimare violenta a manifestatiilor din Andijan va fi suficienta pentru a-i opri pe altii sa porneasca pe calea aceasta.

Nu a fost asa, si dovada sta orasul Karasu, unde liderii locali s-au intrunit aseara pentru a se organiza, independent de guvernul autoritar de la Taskent. Cu o zi inainte, in timp ce armata inabusea revolta din Andijan, localnicii din Karasu ii cereau primarului lor sa redeschida punctul de granita cu Kargastanul.

Cand acesta a refuzat, multimea l-a luat la bataie iar mania populara a crescut ca un bulgare de zapada.
Multimile dezlantuite au incendiat sediul politiei, al fiscului si pe cel al politiei rutiere - cele mai urate institutii ale puterii centrale.

Poduri spre exterior

Energia multimii s-a canalizat apoi intr-o directie constructiva - a inceput refacerea a doua poduri peste raul care desparte Uzbekistanul de Kargastan.
Oamenii spun ca vor controla chiar ei traficul peste frontiera si vor reconstrui ceea ce era odinioara un prosper targ aflat intre doua tari.

Nimeni nu stie insa cat va rezista rebeliunea din Karasu. Armata a fost desfasurata pe principalele drumuri de intrare in oras, pentru a izola zona. Presedintele Islam Karimov ramane ferm convins ca extremistii islamici sunt in spatele framantarilor din estul tarii si e greu de crezut ca va tolera multa vreme ca oamenii sa treaca dupa cum vor in tara vecina.

Allison Gil, de la organizatia Human Rights Watch, spune ca autoritatile de la Taskent s-au folosit masiv de retorica anti-extremista pentru a justifica abuzurile. Oamenii din estul tarii, in Andijan si Karasu nu stiu nici macar daca in restul Uzbekistanului se stie ce s-a intamplat. Mass media controlata de stat nu a relatat prea multe, iar in zona sunt foarte putini reporteri straini.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.