Europarlamentarii isi propun o serie de masuri pentru un comportament "verde". Printre acestea, vor sa reduca "amprenta de carbon" cu 30% pana in 2020, au anuntat miercuri lideri ai PE. UE si-a fixat ca obiectiv pana in 2020 reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Responsabilitatea protectiei mediului trebuie sa fie un efort comun, depus atat de catre sectorul industrial, care produce 40% din emisiile de gaze cu efect de sera, cat si de catre puterile publice sau de catre simplii cetateni.

Parlamentul European, care are 20 de imobile, cu o suprafata totala de un milion de metri patrati, in trei orase diferite - Bruxelles, Strasbourg si Luxemburg - ia parte la incalzirea planetei prin consumul ridicat de energie, de hartie, apa si prin utilizarea unor mijloace de transport poluante.

Decizia de a nu folosi in cladirile PE decat electricitate "verde" a determinat o reducere cu 17% emisiilor de gaze cu efect de sera, arata biroul de presa al Parlamentului.

Urmeaza sa fie luate si alte decizii pentru a institui anumite actiuni "verzi": abonamente la mijloacele de transport in comun pentru europarlamentari si pentru angajatii PE, achizitionarea de autovehicule hibride pentru parcul de masini si folosirea tehnologiei pentru videoconferinte.

Concomitent, PE si-a propus sa amelioreze modul in care isi gestioneaza deseurile si sa gaseasca o modalitate prin care sa reduca considerabil consumul de apa si hartie.

Decizia adoptarii unui plan de actiune in acest sens a fost luata in mai 2007, cand Grupul Verzilor a facut public un studiu in care acuza ca Parlament European, care are cu doua sedii - la Bruxelles si la Strasbourg -, de faptul ca participa la o crestere substantiala a emisiilor de CO2. Raportul demonstra ca naveta europarlamentarilor intre cele doua orase, timp de patru zile pe luna, presupune emisii de aproximativ 20.000 de tone de CO2 pe an, echivalentul a 13.000 de drumuri dus-intors Londra si New York.

Au mai fost semnalate si alte nereguli in cadrul PE, cum ar fi incalzirea parcarii institutiei.