Comisia guvernamentala care se ocupa de bazele militare de peste hotare ale Statelor Unite a trimis un raport Congresului de la Washington, in care critica strategia secretarului Apararii, Donald Rumsfeld. Documentul a fost retras de pe pagina de Internet a comisiei, dupa ce Pentagonul s-a plans ca in paginile acestuia au fost divulgate informatii secrete, scrie "Washington Post".

Concret, oficialii de la Pentagon au fost nemultumiti de faptul ca in raportul comisiei sunt mentionate Romania, Bulgaria si Polonia ca destinatii in care trupele americane urmeaza sa se deplaseze pentru instructie. Pentagonul prefera un termen mult mai ambiguu: "Europa de Est", in locul nominalizarii unei tari, afirma surse oficiale care au participat la discutii, citate de cotidianul "Washington Post".

Comisia desemnata de Congres sustine ca raportul de 262 de pagini se bazeaza pe surse publice. Mai multi membri ai comisiei cred ca Departamentul Apararii a avut o reactie dura din cauza criticilor aduse lui Rumsfeld. Purtatorul de cuvant al Pentagonului, Bryan Whitman, a tinut sa precizeze ca obiectiile Departamentului Apararii sunt strict legate de dezvaluirea unor informatii secrete.

Presedintele Comisiei guvernamentale, republicanul Al Cornella, a declarat ca a incercat sa coopereze cu Departamentul Apararii, dar ca nu a fost de acord ca Pentagonul sa vada raportul inainte de publicare.

Donald Rumsfeld a prezentat, saptamana trecuta, un plan referitor la inchiderea a 33 de baze din America si restructurarea altor 29.

De la inceperea razboiului in Irak, in martie 2003, analistii militari au tot discutat despre oportunitatea mutarii unor baze militare americane din Vestul Europei in tari din estul continentului, in special Romania si Bulgaria.

La sfarsitul lunii februarie a anului 2003, primii militari americani au sosit in Romania, la Baza Aeriana 57 Mihail Kogalniceanu din judetul Constanta. Pe pista aeroportului Mihail Kogalniceanu au aterizat trei aeronave Hercules C-130 si sase elicoptere, impreuna cu primii 246 de militari americani. Ulterior au mai sosit alte aeronave, iar numarul militarilor americani care au tranzitat Romania a ajuns la ordinul miilor. Oficialii americani au fost multumiti de sprijinul acordat de Romania si au luat decizia de a muta unele baze din Germania in locatii situate in Romania si Bulgaria. In cele cateva luni in care au stat la baza Mihail Kogalniceanu, militarii americani au investit 22 de milioane de dolari in reparatii efectuate la Baza Aeriana 57. Americanii au reparat parcarile pentru avioanele grele si pentru elicoptere si au reconditionat platforma de aterizare a elicopterelor.

In aprilie 2004, Baza Aeriana 57 Mihail Kogalniceanu a fost inchisa, iar cei 300 de angajati ai acesteia au ajuns la baza militara de la Fetesti. Asta nu a insemnat ca americanii au renuntat la acest obiectiv. Insusi secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld a inspectat, in octombrie anul trecut, baza militara Mihail Kogalniceanu. In februarie anul acesta, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, declara ca Statele Unite vor amplasa doua baze militare in acest judet, la Mihail Kogalniceanu si la Mangalia.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.