Proiectul de acord de securitate negociat intre Bagdad si Washington le interzice militarilor americani sa lanseze de pe teritoriul irakian atacuri impotriva tarilor vecine, a declarat miercuri un inalt oficial de la Bagdad, relateaza NewsIn

"Exista un articol foarte clar in proiectul de acord SOFA (Status of Forces Agreement - n.red.) care stipuleaza ca Statele Unite nu au dreptul si nu trebuie sa lanseze opratiuni de pe teritoriul irakian impotriva vecinilor Irakului", a anuntat consilierul irakian pe probleme de securitate nationala Mouaffak al-Roubaïe.

Cele doua tari negociaza in prezent un acord care defineste rolul fortelor americane din Irak pana la retragerea acestora, prevazuta pentru 2011.

Siria a denuntat duminica un atac al soldatilor americani adusi cu elicoptere din Irak, asupra unui imobil dintr-un sat sirian de la frontiera, soldat cu opt morti, intr-o escalada catalogata de Damasc drept "periculoasa".

Irakul a precizat luni ca operatiunea viza insurgenti care isi lansau atacurile pornind de pe teritoriul sirian, dar Roubaïe a refuzat sa comenteze.

Statele Unite au recunoscut ca au efectuat un raid in Siria, o operatiune rara care demonstreaza o abordare americana mai agresiva fata de sanctuarele insurgentilor de la frontierele Irakului si Afganistanului.

Franta, tara care asigura in prezent presedintia UE, a cerut luni sa se faca lumina asupra raidului si a subliniat importanta pe care o acorda respectului integritatii teritoriale a statelor.

Ministerul sirian de Externe i-a convocat duminca pe insarcinatii cu afaceri americani si irakiani la Damasc si a avertizat Statele Unite in legatura cu consecintele acestui atac.

De la invazia din Irak din 2003, armata americana a desfasurat mai multe operatiuni impotriva combatantilor straini, in special arabi, care se infiltreaza prin postul de frontiera de la al-Qaem, dintre Irak si Siria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.