Masurile pentru combaterea crimei organizate intervin dupa un val de incidente nesolutionate in Croatia, printre care un atentat cu bomba in care au fost ucisi fondatorul si redactorul-sef al unui saptamanal.

Combaterea crimei organizate si justitiei raman principalele conditii pe care Croatia trebuie sa le indeplineasca pentru a finaliza negocierile de aderare la Uniunea Europeana.

"Situatia este grava si nu este timp de pierdut. Crima organizata s-a raspandit atat de mult, incat ameninta securitatea cetatenilor nostri si aspiratiile noastre europene", a declarat noul ministru al justitiei Ivan Simonovic, miercuri, in Parlament.

Simonovic a anuntat ca patru tribunale specializate in crima organizata au fost infiintate in tara, cu instructiuni de judecare rapida si eficienta a proceselor.

O alta lege va reduce avantajele condamnatilor din inchisori, dintre care multi au weekenduri libere si acces constant la computere si telefoane mobile.

Ministrul a mai anuntat ca Guvernul va ameliora programele de protectie a martorilor si va lua masuri pentru confiscarea proprietatilor obtinute ilegal. "Acest lucru va lovi mafia acolo unde doare mai tare - in portofel", a adaugat acesta.

Premierul Ivo Sanader a declarat razboi mafiei locale dupa atentatul de la Zagreb, in care a fost ucis Ivo Pukanic, redactorul-sef al unui saptamanal care facea investigatii referitoare la acte de coruptie. Potrivit presei croate, citate de AFP, politia cerceteaza trei piste in acest caz.

Citeste si:

Una dintre ele conduce spre traficanti de droguri care i-ar fi furnizat cocaina sotiei lui Pukanic, Mirjana. A doua este cea a mafiei de tigari din Balcani, fenomen care a facut obiectul mai multor articole scrise de jurnalistul asasinat, iar cea de-a treia pista conduce la fostul general Vladimir Zagorec, inculpat pentru deturnare de fonduri.

Zagorec este aparat de celebrul avocat Zvonimir Hodak, a carui fiica in varsta de 26 de ani a fost asasinata dupa extradarea generalului din Austria, luna aceasta.

Oficial, politia a refuzat sa comenteze.

Noul ministru al justitiei, Ivan Simonovic, si cel de interne, Tomislav Karamarko, au fost numiti dupa uciderea fiicei avocatului, luna aceasta, reaminteste Reuters.

Karamarko a declarat miercuri in Parlament ca va incerca sa refaca fortele de politie, care trebuie conduse de profesionisti, si nu numiti din motive politice. Noul ministru a declarat ca politia croata a fost condusa necorespunzator si controlata politic inca de la razboiul pentru independenta din 1991-1995.

Croatia isi va spori cooperarea cu Interpolul si tarile vecine, iar efectivele de politie de la Zagreb au fost suplimentate cu 250 de membri.