Croatia a anuntat infiintarea unor tribunale speciale si a promis consolidarea politiei pentru ameliorarea programelor de protectie a martorilor, masuri destinate sa combata crima organizata care pune in pericol aderarea tarii la Uniunea Europeana, relateaza NewsIn

Masurile pentru combaterea crimei organizate intervin dupa un val de incidente nesolutionate in Croatia, printre care un atentat cu bomba in care au fost ucisi fondatorul si redactorul-sef al unui saptamanal.

Combaterea crimei organizate si justitiei raman principalele conditii pe care Croatia trebuie sa le indeplineasca pentru a finaliza negocierile de aderare la Uniunea Europeana.

"Situatia este grava si nu este timp de pierdut. Crima organizata s-a raspandit atat de mult, incat ameninta securitatea cetatenilor nostri si aspiratiile noastre europene", a declarat noul ministru al justitiei Ivan Simonovic, miercuri, in Parlament.

Simonovic a anuntat ca patru tribunale specializate in crima organizata au fost infiintate in tara, cu instructiuni de judecare rapida si eficienta a proceselor.

O alta lege va reduce avantajele condamnatilor din inchisori, dintre care multi au weekenduri libere si acces constant la computere si telefoane mobile.

Ministrul a mai anuntat ca Guvernul va ameliora programele de protectie a martorilor si va lua masuri pentru confiscarea proprietatilor obtinute ilegal. "Acest lucru va lovi mafia acolo unde doare mai tare - in portofel", a adaugat acesta.

Premierul Ivo Sanader a declarat razboi mafiei locale dupa atentatul de la Zagreb, in care a fost ucis Ivo Pukanic, redactorul-sef al unui saptamanal care facea investigatii referitoare la acte de coruptie. Potrivit presei croate, citate de AFP, politia cerceteaza trei piste in acest caz.

Una dintre ele conduce spre traficanti de droguri care i-ar fi furnizat cocaina sotiei lui Pukanic, Mirjana. A doua este cea a mafiei de tigari din Balcani, fenomen care a facut obiectul mai multor articole scrise de jurnalistul asasinat, iar cea de-a treia pista conduce la fostul general Vladimir Zagorec, inculpat pentru deturnare de fonduri.

Zagorec este aparat de celebrul avocat Zvonimir Hodak, a carui fiica in varsta de 26 de ani a fost asasinata dupa extradarea generalului din Austria, luna aceasta.

Oficial, politia a refuzat sa comenteze.

Noul ministru al justitiei, Ivan Simonovic, si cel de interne, Tomislav Karamarko, au fost numiti dupa uciderea fiicei avocatului, luna aceasta, reaminteste Reuters.

Karamarko a declarat miercuri in Parlament ca va incerca sa refaca fortele de politie, care trebuie conduse de profesionisti, si nu numiti din motive politice. Noul ministru a declarat ca politia croata a fost condusa necorespunzator si controlata politic inca de la razboiul pentru independenta din 1991-1995.

Croatia isi va spori cooperarea cu Interpolul si tarile vecine, iar efectivele de politie de la Zagreb au fost suplimentate cu 250 de membri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.