Romulus Mailat a fost condamnat astazi la 29 de ani de inchisoare pentru jefuirea, agresarea si uciderea italiencei Giovanna Reggiani.
Judecatorii au hotarat de asemenea ca Romulus Mailat va trebui sa plateasca suma de 500.000 de euro ca despagubire sotului Giovanei Reggiani si 7.000 de euro cheltuieli de judecata.

Ce parere aveti despre pedeapsa pe care a primit-o Mailat? Considerati corect verdictul? Spune-ti parerea pe forum !

Mailat este obligat sa faca inchisoarea in Italia, urmand a fi expulzat in tara, dupa ispasirea pedepsei.

Romul a sustinut insa dintotdeauna ca nu el a ucis-o pe Reggiani, sotia unui inalt oficial din Marina. "Stiu ca o sa iau 30 de ani, dar nu sunt vinovat. Daca pe pamant nu este justitie, cu siguranta exista judecata lui Dumnezeu", a declarat Mailat in sala de judecata, potrivit cotidianului italian Corriere della Serra. Acelasi cotidian relateaza faptul ca, in timpul procesului Mailat a izbucnit in lacrimi si a cerut tuturor celor prezenti iertare pentru situatia creata, continuand sa recunoasca doar faptul ca i-a furat poseta Giovannei si nu ca a ucis-o.

La sfarsitul lunii octombrie 2007, agresarea italiencei Giovanna Reggiani, decedata doua zile mai tarziu in spital, a dat nastere unei polemici aprinse in Italia si a dus la adoptarea unui decret care facilita expulzarea cetatenilor comunitari in numele sigurantei publice. Cazul Mailat a fost principalul motiv care a generat furia italienilor.

Povestea Procesului

Procurorul insarcinat cu dosarul, Maria Bice Barborini, a cerut pedeapsa cu inchisoarea pe viata pentru romanul de etnie roma, relateaza NewsIn. "Vor cu orice pret sa ma declare vinovat si cred ca am fost ales la intamplare. Sunt un tap ispasitor pentru toti romanii care au comis infractiuni in Italia. Raman la parerea mea: imi incredintez soarta justitiei divine", a reactionat Mailat, care a pledat nevinovat, dupa audierea de marti.

Barborini a sustinut ca Mailat este vinovat de uciderea, jefuirea si agresarea sexuala a Giovannei Reggiani si ca ar fi actionat singur. "Nu exista urme clare ca si alte persoane ar fi participat la agresiune", a spus magistratul.

Reprezentantul acuzarii a subliniat inacelasi timp ca exista martori cheie, ca Dorin Obedea, socrul lui Mailat, care "a declarat ca l-a vazut pe ginerele sau lovind femeia (victima -n.red.) cu pumnii si cu un baston si apoi furandu-i geanta", sau Nicolae Clopotar, un rom care a afirmat ca "a aflat de la Obedea ca la locul agresiunii se aflau Mailat, Obedea si alte doua persoane".

Procurorul a pus accent si pe declaratiile Emiliei Neamtu, matusa lui Mailat, "supermartorul" care in 30 octombrie 2007 a alertat politia, dupa "ce l-a vazut pe Mailat carand in spate o persoana".

Pe de alta parte, saptamana trecuta, in proces au depus marturie doi nepoti ai romanului, Daniela Zagadau si sotul sau, Doru. Femeia a declarat ca l-a vazut pe Mailat in fata baracii sale, cu putin inainte de ora 20.00. Acesta bea bere impreuna cu alti locuitorii din taberei de nomazi, aflata la cateva sute de metri de statia Tor di Quinto, unde ar fi fost agresata victima. La randul sau, Doru Zagadau a afirmat ca s-a intalnit cu acuzatul in jurul orei 17.30 si ca a stat cu el la bere.

Potrivit avocatului apararii Piero Piccinini, aceste doua marturii ar reprezenta un "alibi" pentru Mailat. Piccinini a cerut astazi achitatarea romului pe motiv ca nu ar exista suficiente dvezi care s ail incrimineze. Avocatul romului va face de asemenea apel pentru decizia luata astazi de Curtea de Justitie, proces care va avea insa loc anul viitor si in timpul caruia va fi stabilita sentinta finala.

"Achitati-l pe Nicolae Romulus Mailat, asa cum prevede articolul 530 de Codul Penal, deoarece nu exista dovezi suficiente. Vinovatia lui Mailat nu este sigura, marturiile celor care il acuza sunt contradictorii. Si, in cazul in care exista dubii suficiente privind responsabilitatea, se impune achitarea" inculpatului, a conchis, in finalul unei pledoarii de doua ore, Piccinini.

La audieri a participat si avocatul amiralului Giovanni Gumiero, sotul Giovannei Reggiani, Tommaso Pietropaolo, a precizat ca responsabilitatea lui Mailat "reiese clar din actiuni".

Romanul Nicolae Romulus Mailat, in varsta de 25 de ani, originar din Avrig, judetul Sibiu, a fost condamnat si in tara la trei ani de inchisoare pentru furt calificat, potrivit cazierului judiciar.

REALITATEA.NET - Nicolae Romulus Mailat a fost condamnat la 29 de ani de inchisoare

Cazul Mailat a generat o polemica de amploare in Peninsula

Crima comisa in statia Tor di Quinto a intervenit in contextul in care romanii - deveniti cea mai mare comunitate de straini din Italia - erau deja la originea unei serii de crime si acte reprobabile care exasperera opinia publica italiana, determinand autoritatile sa-si puna problema unor masuri la nivel de UE.

Doua zile mai tarziu, Consiliul italian de Ministri, reunit in sedinta extraordinara, a adoptat un pachet de masuri de siguranta, care prevedea, printre altele, posibilitatea de a indeparta de pe teritoriul Italiei, in anumite conditii, a cetatenilor comunitari.

In plus, tema sigurantei a marcat campania electorala pentru alegerile legislative si pe cea pentru primaria Romei, din primavara anului 2008. Astfel, toti candidatii au amenintat romanii cu masuri dure. Primarul Romei, Gianni Alemanno, a dedicat primul sau gest, sotului Giovannei Reggiani.

Dupa venirea la putere a dreptei, Parlamentul italian a aprobat un pachet controversat de masuri pentru combaterea imigratiei ilegale. Acesta prevedea delictul de imigratie ilegala, care puate fi sanctionata cu inchisoarea de la sase luni la patru ani, suplimentarea cu o treime a pedepselor in cazul in care infractiunile erau comise de un imigrant ilegal, expulzari mai facile si pedepse cu inchisoarea de la sase luni la trei ani pentru proprietarii care isi inchiriau locuintele unor imigranti ilegali. Cea mai criticata masura de catre politicienii romani si europarlamentari estea fost amprentarea romilor, in cadrul unui recensamant desfasurat in taberele de nomazi.

In luna octombrie, la cererea Uniunii Europene, Italia a renuntat sa mai expulzeze cetateni comunitari din motive imperative legate de ordinea publica. In plus, autoritatile din Peninsula au suprimat pedeapsa cu inchisoarea pentru delictul controversat de imigratie clandestina si expulzarea automata a cetatenilor UE care nu au suficiente venituri sau domiciliu stabil.

Dupa moartea Giovannei Reggiani, autoritatile de la Bucuresti si cele de la Roma si-au intensificat cooperarea. La inceputul lunii noiembrie, premierul roman Calin Popescu Tariceanu a trimis un grup de experti in Italia, pentru a ajuta autoritatile din Peninsula, in cadrul "unui plan de actiune energica pentru combaterea fenomenelor infractionale care au ca autori cetateni romani, plan ce va fi urmarit de cei doi prim-ministri si evaluat periodic sub aspectul eficacitatii", potrivit unui comunicat al Guvernului. In acest sens, mai multi politisti romani au fost trimisi in Italia, iar cele doua guverne au semnat mai multe acorduri.

In paralel, MAE a lansat o campanie de diplomatie publica intitulata "Pizza di Romania", destinata imbunatatirii imaginii Romaniei in Italia. Campanie include o serie de "evenimente de piata" din Torino, Milano si Roma, finantate de Guvern cu 350.000 de euro si de la Minsterul Tursimului cu 100.000 de euro.

Cazul Mailat sta si la originea unei piese de teatru. Giorgio Battistelli, regizorul spectacolului, a fost inspirat de valul de panica vizand imigrantii care a urmat uciderii Givannei Reggiani, in statia de tren Tor di Quinto. Piesa este "o parabola despre oamenii izolati, fie ca este vorba despre cei care traiesc pe langa linii de tren sau sub poduri in Italia sau despre italieni in ansamblu", a explicat Battistelli.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.