S-au infiintat sute bloguri si site-uri de protest, studentii si profesorii italieni au organizat mitinguri, au boicotat cursurile din universitati, dar toate acestea nu au reusit sa opreasca adoptarea reformei in educatie. Senatul italian a adoptat astazi reforma, chiar cu o zi inaintea unei greve generale in scolile din intreaga tara.

Decretul guvernamental deja aprobat de Camera Deputatilor a fost adoptat de Senat cu 162 de voturi pentru si 134 impotriva, devenind astfel lege, datorita majoritatii absolute in Parlament, pe care o detine guvernul de dreapta al lui Silvio Berlusconi.

Opozitia, ca si manifestantii, si-au inmultit protestele in ultimele zile. De altfel, votul din Senat s-a desfasurat intr-o atmosfera tensionata, 200 de studenti au asediat cladirea pentru a denunta "distrugerea scolii publice", potrivit unui fotoreporter AFP.

Fortele de ordine erau prezente in numar mare in jurul Senatului, unde studentii au manifestat marti pana noaptea tarziu impotriva reformei initiate de ministrul educatiei Mariastella Gelmini, informeaza NewsIn.

O prevedere controversata a legii este revenirea la sistemul profesorului unic in scoala primara incepand din toamna anului 2009, in locul sistemului actual - trei profesori la doua clase, care isi impart materiile. In plus, cursurile vor fi reduse la 24 de ore pe saptamana, fata de 29-31 in prezent, de unde temerea protestatarilor ca nivelul educatiei va scadea, iar parintii vor fi nevoiti sa gaseasca solutii pentru supravegherea copiilor in timpul ramas. Resursele pentru scolile primare vor fi reduse, de asemenea, cu 7,8 miliarde de euro in urmatorii sapte ani.

Textul adoptat astazi nu se refera si la invatamantul gimnazial sau universitati, dar la manifestatii au luat parte si liceeni, studenti si profesori, pentru a protesta fata de reducerile bugetare importante prevazute si care ii vor afecta si pe ei.

Silvio Berlusconi a luat din nou apararea reformei pe care o considera "de bun simt".
Joi, trei confederatii sindicale din Italia au convocat o greva generala in invatamant, cu manifestatii si cursuri in aer liber prevazute in majoritatea oraselor mari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.