Posturile de televiziune din America, care la ultimele doua scrutine prezidentiale fie si-au trimis telespectatorii la culcare fara sa le spune cine a castigat, fie i-au informat gresit, se pregatesc pentru un final mai clar pe data de 4 noiembrie, dar prudenta este cuvantul de ordine, comenteaza Reuters, citat de NewsIn

Avand in vedere ca democratul Barack Obama conduce consecvent in sondajele de opinie, directorii de stiri ai televiziunilor se pregatesc pentru posibilitatea unei victorii clare a acestuia inca de la primele ore de dupa inchiderea primelor sectii de vot. Sondajele preconizeaza victoria lui Obama in state cu miza precum Virginia, Florida, Ohio sau Indiana, unde urnele se inchid miercuri la ora 3.00, ora Romaniei.

Daca sondajele se confirma, Obama ar putea strange numarul de mari electori necesar, inainte chiar ca jumatatea vestica a tarii sa termine de votat.

"Daca Obama castiga in statele care voteaza devreme, lucrurile vor fi clare si asta inseamna ca toata povestea se va incheia pe la ora 20.30, deci televiziunile trebuie sa decida ce fac restul serii", a explicat analistul media independent Andrew Tyndall. Daca insa McCain castiga in Pennsylvania, alt stat disputat de pe Coasta de Est, televiziunile "vor sti ca va fi o noapte lunga, foarte lunga", a continuat acesta.

In redactii insa, jurnalistii se indoiesc ca vor fi destul de siguri pe ei pentru a declara un castigator inainte ca urnele sa se inchida pe Coasta de Vest. Iar ei insista ca telespectorii vor avea de ce sa ramana pana tarziu in fata micilor de ecrane, inclusiv pentru a vedea daca democratii ating majoritatea de 60 de locuri in Senat, care le va permite sa blocheze obstructiunile opozitiei.

Totusi, un rezultat clar in favoarea lui Obama va fi o provocare rara pentru veteranii din televiziuni, care sunt obisnuiti cu rezultate stranse care au tinut oamenii in fata televizorului pana dimineata, in 2000 si 2004.

Directorii de stiri ai televiziunilor spun ca vor respecta practica de la alegerile recente, de a nu atribui victoria intr-un stat pana cand toate sectiile de vot din acel stat s-au inchis. In unele state, sectiile de vot din anumite regiuni se inchid mai devreme decat altele.

Televiziunile si-au propus de asemenea sa acorde mai multa importanta acuratetii decat promptitudinii, atunci cand anunta castigatorul fiecarui stat si calculeaza numarul de voturi obtinute in Colegiul Electoral. Pentru a castiga, un candidat are nevoie de 270 de voturi din cele 538 din Colegiu Electoral.

Fiecare stat are un numar de reprezentanti in Colegiu, numiti mari electori, egal cu numarul de reprezentanti din Congres, care variaza in functie de marimea populatiei. In consecinta, statele cu o populatie mai numeroasa, au mai multi mari electori.

"Voi fi deosebit de precaut anul acesta", a declarat seful departamentului de politica al CNN, Sam Feist, explicand ca numarul mai mare, decat de obicei, de alegatori nou inregistrati si alegatori de culoare, inseamna ca nu se poate avea incredere in tiparele anterioare. "Nu ne vom grabi sa anuntam un castigator".

O masura importanta pe care institutiile de presa si-au luat-o anul acesta a fost de a moderniza sistemul folosit in exit polluri, folosite adesea pentru a atribui victoria intr-un anumit stat unui anume candidat. In destule cazuri, sondajele la iesirea de la urne au fost inselatoare.

"Vom atribui victorii bazandu-ne pe voturi reale, traditia de vot si sondaje la iesirea de la urne si vom face proiectii numai cand ne vom simti siguri si cand diferenta va fi suficient de mare", a spus vicepresedintele ABC pentru stiri, Jeffrey Schneider. "Dorinta noastra este sa avem dreptate, nu sa fim neaparat primii".

Institutiile de presa nu au uitat inca sondajele inselatoare care il dadeau castigator pe John Kerry in 2004 si haosul din noaptea alegerilor din 2000, care a dus la proiectii gresite pentru Al Gore si George W. Bush. Rezultatele scrutinului din 2000 a fost transat in cele din urma de Curtea Suprema.

Totusi, daca toate semnele vor indica o victorie clara a lui Obama, directorii de stiri spun ca nu vor putea face altceva decat sa anunte ceea ce este evident. Ei vor sa evite insa sa dea verdicte clare, atata vreme cat pe Coasta de vest se voteaza in continuare.

"Suntem suficient de experimentati pentru a spune lucruri precum 'judecand dupa cum a decurs votul pana in prezent, va fi foarte greu ca senatorul McCain sa castige", a spus Paul Friedman, de la CBS.

"Vom face acest lucru pentru ca pur si simplu nu se poate pretinde ca nu se intampla".

In orice caz, Sam Feist de la CNN spune ca sezonul neobisnuit de lung al alegerilor primare din 2008 a pregatit suficient de bine televiziunile, ajutandu-le sa faca "mai multe repetitii pentru noaptea alegerilor decat la orice alt scrutin prezidential din istorie".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.