Democrat atipic, urmarit de multe zvonuri legate de religia lui, senatorul de Illinois, Barack Obama, curteaza cu mari eforturi electoratul crestin. Adversarul sau republican, John McCain mizeaza pe alte subiecte delicate: casnicia si avortul.
Pe hartie, Obama este candidatul ideal pe care crestinii conservatori americani l-ar respinge. Acesta sustine dreptul la avort, casatoriile civile intre homosexuali si separarea dintre stat si biserica. Totusi, el a abordat acest bloc electoral la fel ca toate celelalte, incercand sa atraga prin charisma sa, care pentru ei a fost la inceputul campaniei considerata ostila, relateaza Le Figaro.

In 2004, 70 de milioane de americani de religie evanghelica au votat pentru George Bush in proportie de 77%. Presedintele nu avea in ochii lor nimic gresit: el spunea ca Iisus este “filosoful sau preferat”, numea judecatori federali conservatori si decidea cum sa invadeze Iraqul. Datorita conservatorului orthodox, adversar constant al avortului si aparator al casniciei traditionale in Senat, John McCain crede ca va avea aceeasi soarta ca Bush.

Candidatul democrat nu a pretins niciodata ca va manipuala tendinta crestinilor conservatori in favoarea lui. Insa Obama face tot ce ii sta in putinta sa castige cateva puncte si pe terenul credinciosilor. Pe pagina lui de internet, el raspunde referitor la acest subiect: “Dumnezeu este constant prezent in vietile noastre, iar prezenta sa este o sursa de speranta”, adaugand totusi un punct de vedere strategic, “progresistii trebuie sa abordeze credinta si valorile cu indrazneala”. El sprijina foarte clar si separarea bisericii de stat, care trebuie “sa mentina democratia si rigurozitatea practicilor religioase”. In discursurile si interviurile sale, el recunoaste ca “se roaga in fiecare zi” si ca isi ia Biblia la el in calatorii.

John McCain este mai discret in ceea ce priveste credintele sale. El a declarat ca rugaciunile l-au ajutat in timpul in care a fost prizonier in Vietnam, insa prefera sa spuna ca este baptist, decat sa-si fie atribuita eticheta de crestin. In programul sau electoral nu este mentionata credinta, insa se insista asupra “interzicerii avortului” si “protectiei casniciei”. Cu toate acestea, Pew Forum il indica pe Obama presedintele preferat de protestantii traditionali (48%, in comparative cu 43% care il prefer pe Mcacain), la fel ca si de cei catolici (49%).

Barack Obama a plecat de departe in aceasta cursa a valorilor. Din cauza numelui si a religiei musulmane a tatalui sau, un procent dintre americani (12%) considera ca el a jurat pe Coran in Senat. Grupul pro-McCain, Clarion Fund, a distribuit in 28 de milioane de lacasuri si institutii religioase un film de propaganda despre islamismul radical menit sa-l discrediteze pe Obama. Pe de alta parte, exista alte grupuri care “ii multumesc lui Dumnezeu pentru mesagerul Obama”.

Candidatul democrat a comentat ca el “nu este Mesia”, cum se pretinde pe un blog (obamamessiah.blogspot.com). Insa chiar si Tom McClusky, care apartine Centrului Conservator de sprijin al familiei, a recunoscut ca “discursul lui Obama suna mai familiar si natural decat cel al lui McCain”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.