Slovacii vor putea calatori fara vize in Statele Unite incepand din 17 noiembrie, data simbolica a celei de-a 19 aniversari a caderii comunismului, a anuntat secretarul american pentru securitate interna, Michael Chertoff, potrivit NewsIn.

"17 noiembrie va fi ziua in care ultimele vestigii ale fostei cortine de fier vor disparea", a declarat ministrul slovac de interne Robert Kalinak, intr-o conferinta de presa comuna. Este data la care se comemoreaza oficial Revolutia de catifea care a permis rasturnarea, in 1989, a regimului comunist din fosta Cehoslovacie, inainte de separarea amiabila a Cehiei si Slovaciei, in ianuarie 2003.

Inainte de a pleca spre Statele Unite, slovacii, ca si cehii, care au pasapoarte biometrice, vor trebui doar sa se inregistreze online in cadrul sistemului electronic de autorizare a calatoriei (ESTA, Electronic System for Travel Authorization). Pentru studii si munca, va fi in continuare nevoie de vize.

In fata lipsei de progrese in negocierile duse la nivel european pentru extinderea programului Visa Waiver, Slovacia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia si Lituania au trecut peste protestele partenerilor lor, initiind negocieri bilaterale cu Statele Unite. Bulgaria si Malta au urmat aceeasi cale.

Coreea de Sud a fost admisa si ea in acelasi timp in Visa Waiver, programul care recompenseaza aliatii Statelor Unite care s-au implicat in razboiul impotriva terorismului.

Acordul prevede schimbul de informatii in cadrul luptei impotriva terorismului.

Romania nu se numara printre tarile a caror includere in program a fost anuntata recent de Washington.

Romania va semna cu Statele Unite in noiembrie, potrivit ambasadorului Nicholas Taubman, o declaratie privind principiile de cooperare in vederea includerii in Visa Waiver. Cel mai mare obstacol in calea eliminarii obligativitatii vizelor SUA pentru Romania este rata de respingere de 25%, in timp ce pragul acceptat este de 10%.

In afara ratei de refuz, admiterea in Visa Waiver tine si de indeplinirea anumitor criterii tehnice, precum implementarea pasaportului electronic, schimbul de informatii cu privire la persoanele suspecte de activitati teroriste, raportarea pasapoartelor furate/pierdute si implementarea programului Air Marshals pe cursele aeriene directe cu SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.