Statele Unite iau in calcul posibilitatea de a negocia cu talibanii in Afganistan, relateaza Wall Street Journal, care citeaza oficiali din administratia americana, sub acoperirea anonimatului.

"Mai multi oficiali de la Casa Alba si din comandamentul miliar sunt de parere ca lansarea de negocieri cu unii talibani - cu exceptia liderilor miscarii - ar permite inversarea spiralei actuale din Afganistan si din Pakistan", relateaza ziarul, potrivit NewsIn.

Aceasta noua abordare este inclusa intr-o serie de recomandari care preced un raport secret privind evaluarea strategiei americane din Afganistan, precizeaza Wall Street Journal. Negocierile ar putea fi desfasurate de Guvernul afgan, "cu participarea activa a Statelor Unite", potrivit cotidianului, care adauga ca versiunea finala a raportului este asteptata luna viitoare, dupa alegerile prezidentiale din 4 noiembrie.

Unii oficiali afgani s-au intalnit la inceputul lunii octombrie, la Mecca, in Arabia Saudita, cu fosti membri ai regimului taliban (aflat la putere la Kabul intre 1996 si 2001), ceea ce marcheaza un prim pas pentru lansarea unor discutii la nivel inalt intre cele doua parti. In Afganistan, contactele neoficiale de pe teren, dintre reprezentantii Guvernului lui Hamid Karzai si talibani, nu au incetat niciodata.

Si armata americana este in contact de mai multi ani cu fosti lideri talibani, ca Wakil Ahmed Muttawakil, fost ministru de externe, care s-a predat in 2002. Muttawakil, care traieste de atunci sub supraveghere, in Afganistan, ar putea fi intermediar intre oficiali si actualii lideri talibani, iar numele sau a aparut in contextul negocierilor de la Mecca.

Talibanii au lansat o insurectie sangeroasa de cand au fost indepartati de la putere, la sfarsitul anului 2001, de o coalitie internationala condusa de Statele Unite. Violentele s-au intensificat semnificativ in ultimii doi ani, in pofida celor 70.000 de soldati desfasurati in cadrul a doua forte internationale din acest teatru de operatiuni.

In 8 octombrie, generalul american David Petraeus, fost comandant al coalitiei din Irak si numit recent comandant al trupelor americane din Irak si Afganistan, considera ca ar trebui sa existe tentative de a lansa dialogul cu insurgentii talibani. Generalul Petraeus a confirmat si ca exista "initiative locale" in Afganistan pentru astfel de discutii.

Ofiterul este creditat ca a imbunatatit considerabil securitatea din Irak, printr-o strategie abila prin care a atras de partea americana triburile sunnite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.