Un complot in urma caruia candidatul democrat pentru Casa Alba, Barack Obama urma sa fie asasinat, a fost anihilat cu doar cateva zile inaintea alegerilor pentru presedintia SUA, relateaza publicatia telegraph.co.uk.

Doi neo-nazisti planuiau sa il ucida pe Obama impreuna cu peste 100 de elevi ai unei scoli de afro-americani din sudul statului Tenessee, dar au fost arestati inainte de a-si pune in aplicare proiectul nebunesc.

Daniel Cowart de 20 de ani si Paul Schlesselman de 18 ani, cred in ideologia rasista a “puterii albe”. Suspectii s-ar fi cunoscut pe internet, in urma cu o luna, potrivit unei declaratii a agentului special Brian Weaks. "Ei au inceput sa discute despre un 'masacru' armat, vizand 88 de persoane de culoare, si despre decapitarea altor 14", a afirmat Weaks.

Cei doi au furat arme de la membrii familiilor lor si intentionau sa atace o scoala unde invata in general copii de culoare. Apoi, ei voiau sa mearga din stat in stat, pentru a jefui si a omori si alte persoane, potrivit agentului. "Ei au declarat ca actul lor final de violenta va fi sa incerce sa il asasineze pe candidatul la presedintie Barack Obama", a adaugat Weaks. "Acuzatii au asigurat ca sunt dispusi sa isi dea viata in timpul acestei tentative de asasinat", potrivit documentele judiciare, citate de AFP.

Barbatii ar fi vrut ca pentru acest ‘eveniment’ sa se costumeze in smoking si cu joben pentru momentul tentativei de crima, care consta in a conduce o masina cat puteau de repede spre Obama si tragand in directia acestuia pe geamul autovehicului.

Cowart and Schlesselman au fost arestati miercuri dupa-amiaza in Crockett County, din vestul statului Tennessee si au comparut in fata unui tribunal federal luni. Ei raman deocamdata in arest si vor fi audiati din nou joi, relateaza cotidianul Memphis Commercial Appeal, in pagina sa electronica.

Cei doi au scris sloganuri rasiste si au desenat simboluri naziste pe masina lui Cowart, inclusiv o svastica si numerele 14 si 88. Potrivit agentului special James Cavanaugh, cifra 8 corespunde literei H din alfabet, iar numarul 88 reprezinta, pentru neonazisti, salutul "Heil Hitler". Potrivit AFP, cifra 14 se refera la cele 14 cuvinte din sloganul rasist: "Trebuie sa aparam supravietuirea rasei noastre si viitorul copiilor albi".

"Secret Service ia in serios toate amenintarile privind candidatii la presedintie si ancheteaza dosarul", a dat asigurari Richard Harlow, agent special al Secret Service Memphis.

Statele Unite sunt inca traumatizate dupa atentatele din 11 septembrie 2001, iar tara nu a uitat nici asasinarile fratilor John si Robert Kennedy si a lui Martin Luther King, noteaza NewsIn.

La sfarsitul lunii august, trei barbati, dintre care unul inarmat si un altul cunoscut pentru simpatiile sale neonaziste, au fost arestati la Denver, in Colorado, in timpul Conventiei democrate, cand senatorul de Illinois a fost investit oficial drept candidat la presedintie.

Si la inceputul lunii august, agentii Secret Service au arestat la Miami, in Florida, o persoane care amenintase ca il va ucide pe candidatul de culoare. La domiciliului acestuia au fost descoperite arme de foc, munitie si arme albe. "Daca acest negru va fi ales, il voi asasina cu mana mea", declarase public suspectul, potrivit documentelor politiei.

Obama relativizeaza amenintarile cu moartea la adresa sa

"Cred ca ceea ce a fost frapant in aceasta campanie este pana la ce punct au fost marginalizate aceste grupuri ale urii. Nu aceasta este America. Nu acesta este viitorul nostru", a spus candidatul democrat la Casa Alba, in Pennsylvania.

"Ceea ce am descoperit este ca oamenii de aici nu sunt preocupati de culoarea pielii. Ei vor sa afle cine isi poate respecta angajamentele", a adaugat Obama. Intrebat daca este ingrijorat pentru siguranta sa, Obama a raspuns: "Am cele mai bune garzi de corp din lume - agentii Secret Service".

Cu opt zile inainte de alegerile prezidentiale americane, Obama il devanseaza in sondaje pe rivalul sau republican, John McCain.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.