Guvernul columbian a propus luni recompensarea gardianului FARC care a fugit impreuna cu ostaticul pe care il pazea, eliberandu-l, cu suma de un miliard de pesos (417.000 de dolari), a anuntat ministrul apararii, potrivit NewsIn.

Juan Manuel Santos a precizat ca suma finala a recompensei pentru dezertorul FARC Wilson Bueno Largo, in varsta de 28 de ani, alias "Isaza" sau "Isaias", va fi stabilita de minister. Cum insa nu exista precedente, suma propusa este "subiectiva". "Eu am considerat justa aceasta suma de un miliard de pesos, dar vom discuta", a adaugat el.

Ministrul a precizat ca Guvernul incearca in continuare sa stabileasca procedura prin care Bueno va putea primi aceasta suma, beneficia de eliberare conditionata si parasi Columbia impreuna cu partenera sa de viata. Franta a confirmat luni ca ii acorda azil politic.

"Vom gasi o solutie, pentru ca trebuie sa fie un exemplu pentru restul FARC: pentru ca membrii gherilei sa constate ca daca urmeaza exemplul lui Isaza, eliberand ostatici, vor primi o recompensa buna si o viata noua",
a adaugat ministrul.

In ianuarie, presedintele Alvaro Uribe anuntase crearea unui fond de 100 de milioane de dolari pentru plata de recompense membrilor FARC care elibereaza ostatici.

Potrivit ministrului apararii, gardianul si fostul parlamentar Oscar Lizcano, rapit de Fortele Armate Revolutionare Columbiene (FARC) la 3 august 2000, au fugit prin jungla timp de trei zile si trei nopti, "in cautarea fortelor de ordine". Duminica dimineata, in apropiere de San Jose del Palmar, cei doi barbati i-au gasit pe soldatii brigazii XIV a armatei columbiene, care il localizasera pe Oscar Lizcano de mai multe luni.

Fostul parlamentar in varsta de 63 de ani, cu barba alba, par lung si pantalonii murdari de noroi, i-a multumit gardianului 'Isaza' (Isaia), "care a avut curajul" sa evadeze cu el, si fortelor armate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.