Un procedeu matematic bazat pe analizarea alegerilor prezidentiale din perioada 1869 - 1980, numit "Cele 13 chei ale Casei Albe", permite prezicerea exacta a candidatului care va iesi invingator la votul popular, a declarat unul dintre inventatorii acestui sistem, Allan Lichtman, citat de AFP, potrivit NewsIn.
Castigatorul votului popular nu este, obligatoriu, si castigatorul cursei pentru Casa Alba. Presedintele american este ales de un Colegiu Electoral, format din mari electori, pe baza rezultatelor inregistrate in fiecare stat in parte.

Sistemul, care face obiectul unei carti publicate in 1990, anunta anul acesta victoria lui Barack Obama. "Vantul schimbarii sufla deja in favoarea democratilor inca de la inceputul anului 2006", aminteste Allan Lichtman, oferind ca dovada un interviu acordat revistei Foresight in perioada respectiva.

Sistemul, pus la punct in 1981, impreuna cu matematicianul rus Volodia Keilis-Borok, are 13 variabile sau "chei", calificate drept "pozitive" sau "negative". Partidul aflat deja la guvernare nu trebuie sa aiba mai mult de cinci chei negative daca vrea sa castige.

Procedeul ia in calcul situatia economica interna si mondiala, existenta tulburarilor sociale si un eventual scandal in care este implicat presedintele in exercitiu. Formula nu tine cont, insa, de sondaje, de strategia candidatilor, de dezbateri sau de candidatii la vicepresedintie.

"Sistemul se bazeaza pe teoria ca alegerile prezidentiale reprezinta in primul rand un verdict privind performantele administratiei in exercitiu", a explicat Lichtman, profesor de istorie la American University. "Acesta este motivul pentru care putem face estimari chiar inainte de a a sti numele candidatului", a adaugat el. "Cu mult timp inainte de sfarsitul alegerilor primare, democratii ar fi putut alege la intamplare un nume din cartea de telefon si tot ar fi castigat alegerile prezidentiale anul acesta", a subliniat Lichtman.

Faptul ca Barack Obama este de culoare a introdus un element de incertitudine in formula, dar nu suficient de puternic pentru a influenta semnificativ rezultatul, considera istoricul.

Potrivit sistemului, noua dintre cele 13 chei sunt negative pentru presedintele republican George W. Bush.

Allan Lichtman a prezentat si raspunsurile la cele 13 chei pentru 2008:

1) Dupa ultimele alegeri legislative, Partidul Republican a obtinut mai multe locuri in Camera Reprezentantilor: FALS.

2) John McCain a fost investit de republicani fara o lupta veritabila in cadrul partidului: ADEVARAT.

3) Candidatul partidului de la putere este presedintele: FALS.

4) Nu exista niciun candidat independent semnificativ: ADEVARAT.

5) Economia nu este in recesiune in timpul campaniei: ACEST LUCRU ESTE, TEORETIC, ADEVARAT, DAR GRAVITATEA CRIZEI FINANCIARE ESTE NEGATIVA PENTRU REPUBLICANI (Allan Lichtman).

6) Conjunctura economica a fost mai buna in timpul ultimului mandat decat in cele precedente: FALS.

7) Bush a adoptat politici de anvergura care au imbunatatit viata americanilor: FALS.

8) Au existat tulburari sociale ca revolte in timpul mandatului Bush: FALS.

9) Un scandal marcat mandatul presedintelui in exercitiu: FALS.

10) Administratia Bush nu a suferit niciun esec major in politica externa: FALS.

11) Bush a obtinut un succes important in ceea ce priveste politica externa: FALS.

12) Candidatul partidului de la guvernare este carismatic sau un erou national: FALS. "John McCain nu este carismatic. Este un erou autodeclarat, dar nu pentru actiuni facute in calitate de lider", explica Allan Lichtman.

13) Candidatul opozitiei nu este carismatic: FALS.

"Cel putin noua chei sunt false, ceea ce inseamna ca Obama va castiga cursa pentru Casa Alba", a conchis istoricul, care estimeaza ca diferenta va fi de opt puncte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.