Statele Unite lucreaza impreuna cu guvernul roman si cel irakian pentru gasirea unei modalitati de a mentine trupele romanesti in Irak dupa data de 31 decembrie, cand expira mandatul ONU, a anuntat, astazi, ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, potrivit NewsIn.

"Este o problema tehnica, la care lucreaza atat Guvernul irakian, cat si Guvernul roman cat si Statele Unite", a declarat Nicholas Taubman, intrebat in legatura cu o eventuala asociere a Romaniei la un acord negociat in prezent de SUA si Irak referitor la mentinerea trupelor.

De asemenea, ambasadorul Statelor Unite a precizat ca solutia care se va lua in final "depinde de cele trei parti implicate", dar ca este necesara si aprobarea parlamentului irakian. "Fiecare trebuie sa faca ceea ce crede ca este mai bine. Si, sincer, trebuie aprobarea Parlamentului irakian. Sunt multi politicieni care au opiniile lor fata de acest subiect", a mai spus ambasadorul, care a adaugat ca spera ca va fi timp suficient pana la sfarsitul anului pentru incheierea acestei proceduri.

Intr-un comunicat al Ambasadei SUA, Statele Unite salutau decizia tarilor partenere care, la cererea Guvernului de la Bagdad, decid sa-si mentina trupele in Irak si dupa expirarea mandatului ONU, la sfarsitul acestui an, si spera ca Bucurestiul va da curs unei solicitari in acest sens a executivului irakian.

"Noi avem aprobarile necesare pentru prezenta in Irak pana la sfarsitul anului 2009. Evident, in conditiile in care exista un mandat pentru prezenta noastra acolo - si acest mandat este dat de rezolutia ONU, o rezolutie care expira pe data de 31 decembrie anul acesta", a precizat Melescanu, o declaratie care a fost interpretata de presa ca un posibil anunt privind retragerea trupelor romane din Irak la sfarsitul acestui an.

Totusi, ministrul apararii a amintit ca in prezent se poarta negocieri intre guvernul irakian si cel american pentru incheierea unui acord de tip SOFA, mentinonand perspectiva ca Romania sa raspunda pozitiv unei eventuale solicitari de a mai ramane in Irak: "In prezent se poarta negocieri. Dupa toate probabilitatile, se va semna foarte curand un acord intre Statele Unite si guvernul irakian, acord in care, daca vom fi invitati oficial, ne vom asocia", a afirmat Teodor Melescanu.

"Asa cum a precizat Teodor Melescanu, Ministrul Apararii, Statele Unite continua negocierile cu guvernul irakian in vederea semnarii unui Acord privind Statutul Fortelor (SOFA). Acordul va reglementa statutul juridic al trupelor stationate in Irak dupa incheierea actualului mandat ONU, ce va expira la sfarsitul acestui an", arata Ambasada SUA la Bucuresti.

Intr-un interviu, Melescanu a spus recent ca pentru anul 2009 Ministerul Apararii are aprobata o schema ce include aproximativ 500 de militari pentru Irak.

Mai multe tari care participa la coalitia multinationala si-au anuntat in ultimul timp retragerea trupelor din Irak, totala sau partiala, in conditiile in care si Statele Unite sunt in asteptarea incheierii acordului SOFA si a alegerilor prezidentiale pentru a putea decide soarta militarilor din Irak.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.