Ministrii de finante din UE nu au reusit sa se inteleaga asupra controversatului buget al Uniunii pe termen lung, Germania insistand asupra respectarii limitarii cheltuielilor, iar Marea Britanie refuzand sa renunte la dreptul sau exclusiv la reducere. Ministrii nu si-au fixat nici un obiectiv pentru data incheierii acordului, care ar trebui sa aiba loc la summit-ul din iunie, cei sase mari contributori avand opinii divergente cu partizanii cresterii cheltuielilor in 2007-2013.

"Sunt fericit sa va anunt intelegerea, si anume ca este clar ca nu cadem de acord", a declarat premierul tarii-gazda, Jean-Claude Juncker, dupa reuniunea ministrilor de finante si a guvernatorilor bancilor centrale. Luxemburg, care detine presedintia semestriala a UE, ar dori sa se ajunga la un acord, care ar transfera resursele de la "batrana" Europa de vest spre tarile foste comuniste, care s-au alaturat in mai 2004. Juncker a spus ca este sigur ca acordul nu va fi incheiat nici macar in semestrul presedintiei britanice, care incepe la 1 iulie.

Ministrul britanic al Finantelor, Gordon Brown, a ramas inflexibil la cererea UE privind o reducere a scutirii de care beneficiaza Marea Britanie fata de bugetul comunitar, contrar sperantelor presedintiei luxemburgheze, care ar dori sa creada ca un astfel de acord este posibil. "Brown ramane fidel siesi", a comentat premierul Jean-Claude Juncker la finalul reuniunii, la care au participat principalii contribuabili al bugetul UE.

Ministrii europeni ai finantelor, care sperau la o schimbare de atitudine din partea Marii Britanii dupa realegerea lui Tony Blair, solicita o reducere progresiva a scutirii de patru miliarde de euro, suma de care, timp de 20 de ani, Marea Britanie a beneficiat anual. Germania doreste, la randul ei, sa fie creat un mecanism de corectare a sarcinii sale fata de bugetul UE si limitarea bugetului comunitar, deoarece economia sa bate pasul pe loc, iar deficitul bugetar propriu este enorm.

Comisia Europeana a propus ca plafonul pentru cheltuieli sa fie fixat la 1,14 la suta din Venitul National Brut comunitar (928 miliarde de euro) in perioada 2007-2013, dar cei sase mari contribuabili (Germania, Franta, Marea Britanie, Olanda, Suedia si Austria) si-au reafirmat sambata intentia de a fixa acest plafon la 1 la suta (815 miliarde). Cele sase tari reclama, de asemenea, ca bugetul pentru politica de coeziune a UE (ajutoarele regionale) sa fie "mult inferior" celui propus de Comisia Europeana, care este sprijinita de cei 17 "amici ai coeziunii", intre care se numara si cele zece noi tari membre.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.