Rezultatul alegerilor prezidentiale americane din 4 noiembrie se va decide in cateva state, a caror inclinare spre tabara republicana sau spre cea democrata ar putea desemna invingatorul, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Mai multe sondaje il crediteaza pe democratul Barack Obama cu un avans destul de mare in mai multe state castigate de George W. Bush in 2004. De asemenea, Obama este prezentat drept invingator in toate statele castigate de John Kerry in urma cu patru ani.

Pentru a fi ales la Casa Alba, un candidat trebuie sa obtina voturile a cel putin 270 dintre marii electori din totalul de 538 din Colegiul electoral.

Toate statele, cu exceptia Maine si Nebraska, atribuie totalitatea marilor lor electori candidatului clasat pe primul loc. Conteaza nu atat numarul de voturi primit la nivel national, cat numarul de state castigate. In 2000, Bush a fost ales presedinte obtinand mai putine voturi decat democratul Al Gore la nivel national.

Cateva dintre statele-cheie pentru alegerile din 4 noiembrie:

  • - Florida (27 mari electori). Unul dintre statele cele mai disputate in mod traditional. Bush l-a castigat cu cinci puncte avans in 2004. In 2000, Florida a fost statul care a decis alegerile. Rezultatele au fost contestate si a fost organizata o noua numarare a voturilor pentru departajarea lui Bush si Gore. Cand Curtea Suprema a ordonat sa se puna capat procesului de numarare, Bush nu avea decat 537 voturi avans fata de Gore. Statul are multi pensionari si multi hispanici, majoritatea de origine cubaneza, in mod traditional sustinatori ai republicanilor. Site-ul RealClearPolitics (RCP) ii plaseaza pe cei doi candidati practic la egalitate in intentiile de vot, cu un usor avans pentru Obama.
  • - Pennsylvania (21 mari electori). Castigat de democratul John Kerry in 2004. Este unul dintre putinele state pe care republicanii spera sa-l faca sa treaca de partea lor, dar Obama are aici mai mult de zece puncte avans.
  • - Ohio (20 mari electori). In 2004, alegerile s-au jucat in acest stat. Bush l-a devansat aici pe Kerry cu mai putin de 120.000 de voturi. Niciunul dintre republicanii care au ajuns la Casa Alba nu a reusit acest lucru fara sa castige in Ohio. Obama are un avans de sase puncte in acest stat.
  • - Missouri (11 mari electori). Acest stat a ales invingatorul la fiecare dintre alegerile prezidentiale ale secolului trecut - cu exceptia celor din 1956 - si in 2000 si in 2004. Cei doi candidati sunt aici la egalitate, cu un usor avans pentru Obama.
  • - Colorado (noua mari electori). In 2004, Bush a castigat aici cu cinci puncte avans, dar Colorado, care are multi hispanici, s-ar putea orienta catre candidatul democrat. Obama are un avans de sase puncte.
  • - New Mexico (cinci mari electori). L-a votat pe Gore in 2000, dar l-a ales pe Bush in 2004 cu o marja infima. Hispanicii reprezinta aproape jumatate din populatie, iar votul lor va fi decisiv. Obama este favorit, cu peste opt puncte avans.
  • - Virginia (13 mari electori). Niciun candidat democrat la prezidentiale nu a castigat acest stat din 1964. Totusi, Virginia a avut o tendinta mai mare de a vota cu democratii la ultimele alegeri. Guvernatorul este democrat, unul dintre cei doi senatori este democrat si celalalt loc detinut de un republican ar urma sa fie obtinut tot de un democrat la 4 noiembrie. Obama are un avans de sapte puncte.

Printre celelalte state castigate de Bush in 2004 si unde, potrivit RCP, Obama este creditat cu un usor avans figureaza Nevada (cinci mari electori), Carolina de Nord (15) si Iowa (sapte).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.