Grecii sunt considerati parintii medicinei moderne, primii care au studiat evolutia bolilor si cei au stiut dintotdeauna cate ceva despre sistemul intern de functionare al organismulu. In plus, limba greaca a dat nastere celor mai multi termeni medicali. Dar se pare ca grecii au aflat multe secrete de la vechii egipteni, care cunoasteau corpul uman, fiind maestrii ai mumificarilor.

Imhotep, celebrul arhitect regal al regelui Djeser/Joser(Zoser) a construit prima piramida (in trepte) la Saqqara/Sakkarah, pana la el regii fiind ingropati in mastabe, uriase ridicaturi facute din caramizi de lut.
El a fost numit primul "parinte al medicinei" pentru influenta sa asupra evolutiei acestui domeniu. Pe seama sa s-au pus diagnosticarea si tratarea a peste 200 de boli si chiar si efectuarea de interventii chirurgicale si stomatologice. Egiptologul Stephen Quirke a spus ca, desi informatiile din acele timpuri sunt vagi, Imhotep chiar a jucat un rol important, iar alti cercetatori spun chiar ca acesta a influentat activitatea lui Hippocrate, desi acesta este considerat oficial "Parintele Medicinei", numele lui fiind legat de Juramantul lui Hippocrate, un adevarat codice moral al unui medic in exercitarea profesiunii sale, jurămant prestat si in zilele noastre in multe universitati de absolventii facultatilor de medicina.

Katie Maggs, medic curator asociat la Muzeul de Stiinta din Londra, declara ca, desi aceste figuri sunt foarte importante pentru medicina, multe descoperiri din contributia Africii au fost trecute cu vederea.

"Exista dovezi care sugereaza ca medicina Africana si în primul rând modalitatile de vindecare si fizicienii egipteni sunt cei care au influentat cel mai mult medicina greaca si ca a existat un schimb de idei si de experimente intre aceste doua culturi."

Ea a adaugat ca "Africa este un izvor viu de leacuri si medicamente chiar si in ziua de astazi, desi este recunoscuta de foarte putini". Exista deasemenea o dezbatere despre aportul pe care l-au adus medicina indiana si chineza in lumea medicamentelor, insa este foarte ciudat faptul ca medicamentele africane sunt considerate un subiect tabu. Si ar trebui sa reusim sa vedem mai departe de acest lucru. In plus ea a spus ca medicina vestica nu s-ar fi imbogatit daca unele cunostinte medicale construite in Africa de-a lungul secolelor ar fi fost ignorate.

"Furnizarea de servicii de îngrijire bio-medicale nu va avea loc daca oamenii nu vor incepe sa colaboreze mai strans cu vindecatorii traditionali", a concluzionat Katie Maggs.

De vanzare

Profesorul Peter Houghton, expert în studiul medicamentelor naturale, de la Universitatea College din Londra, a spus ca organizatiile medicale oficiale au ignorat remediile pe baza de plante pe motiv ca acestea nu ar avea baze stiintifice, dar ca acum se doreste o testare a componentelor implicate.

"Putem analiza aceste amestecuri complexe si efectele lor la fel de complexe pe corp, insa exista un interes mult mai mult în modul în care am putea sa folosim aceste medicamente." El a spus ca deja o serie de preparate vegetale africane sunt puse în prezent la vânzare în Marea Britanie sau pe internet.

Un medicament care este destul de cunoscut este « Devil's Claw », care este defapt radacina unei plante care creste in desertul Kalahari, în Africa de Sud si este utilizat pentru crampe musculare si dureri ale articulatiilor la sportivi.Apoi, mai exista o crema facuta dintr-un un extras din fructele unei plante numita “carnati de copac”, care creste peste tot de-a lungul râurilor, în parte rurala a Savannah.

Bastinasii au folosit-o pentru o lunga perioada de timp pentru ingrijirea pieliiea pielii, dar daca doriti puteti obtine de pe internet o crema dîn aceasta tara, despre care se spune ca va poate scapa de zonele pigmentate excesiv, sau impotriva pistruilor si petelor obtinute din cauza expunerii indelungate la soare si de asemenea poate trata psoriazisul.

Peter Houghton a adaugat: "Acum cativa ani in urma, s-a aratat un deosebit interes unei plante numita "hootia", de origine sud-africana care avea proprietati anti-obezitate, care arata ca un cactus si era folosita de africanii tribali pentru suprimarea apetitului, in perioada in care mergeau la vanatoare si nu voiau sa exagereze cu consumul de carne."

Profesorul a intarit si el declaratiile altor specialisti referitoare la medicametele si leacurile africanilor care tind sa fie trecute cu vederea doar pentru ca sunt considerate “babesti” si neatestate stiintific. "Africa inca tinde sa fie considerat un continent mistic, desi nu singurul, unde toate formele de medicamentatie sunt asociate cu asa-numitele farmece, practici de vrajitorie, ceea ce arata ca suntem retincenti la nou, care nu inseamna deloc evolutie".

Dar aceasta falsa senzatie de vrajitorie in practicele africane poate fi explicata prin faptul ca in cultura lor exista o foarte strânsa legatura între spirit si fizic, oamenii considerandu-se mai mult niste spirite decat niste simple bucati de carne pe care le poti vindeca doar cu alifii si injectii.

"Si acum, oamenii realizeaza din ce in ce mai mult ca nu se pot trata doar ca pe niste masini, iar acesta este unul dintre motivele popularitatii medicinei complementare- ca oamenii incep sa se perceapa din ce in ce mai mult ca pe niste oameni."