Candidatul republican la presedintia Statelor Unite, John McCain, s-a declarat duminica increzator si a dat asigurari ca rezultatul alegerilor va fi mai strans decat se crede, in pofida sondajelor care il plaseaza pe rivalul sau democrat pe primul loc in preferintele electoratului, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Sondajele nationale ii dau lui Barack Obama un avans intre patru si 14 puncte procentuale.

Aflat in campanie la acest sfarsit de saptamana in New Mexico, Iowa si Ohio, state cheie care l-au votat pe George Bush in 2004, dar unde este favorit democratul Obama, McCain a dat asigurari la postul american de televiziune NBC ca totul merge bine in campania lui. "Sondajele m-au plasat sistematic mai jos in ceea ce priveste intentiile de vot decat sunt in realitate", a afirmat McCain. "Rezultatele au fost stranse in ultima saptamana, daca vor continua sa fie atat de stranse, veti ramane mult timp treji in noaptea de 4 noiembrie", a adaugat senatorul de Arizona.

Alegerile prezidentiale in Statele Unite nu sunt organizate la nivel national: candidatii trebuie sa castige in fiecare stat in parte pentru a obtine cei 270 de electori necesari pentru a castiga cursa pentru Casa Alba. Intre timp, potrivit sondajelor, senatorul de Arizona castiga teren in Ohio, Florida si Pennsylvania.

In timpul unui miting in Denver, Colorado, desfasurat duminica, democratul Barack Obama a reunit peste 100.000 de persoane, un record, potrivit informatiilor politiei. Obama a profitat de aceasta ocazie pentru a repeta ca programul adversarului sau reprezinta o continuare a politicilor lui George W. Bush, dupa ce chiar in acea dimineata, McCain a dat asigurari ca impartaseste cu Bush "aceeasi filozofie politica a Partidului Republican". "Cred ca in sfarsit John McCain ne-a vorbit sincer cand a recunoscut ca el si George W. Bush au multe in comun", a declarat Barack Obama.

Dupa Nevada si New Mexico, Colorado a reprezentat ultima etapa a turneului lui Barack Obama din weekend, organizat in statele cheie care l-au votat pe George Bush in 2004, dar in care democratul se afla pe locul intai in sondaje. Daca va castiga in toate statele care l-au votat pe John Kerry in 2004 si, pe langa acestea, in cele trei - Nevada, New Mexico si Colorado - Obama ar deveni sigur presedintele Statelor Unite.

Aflata in Florida duminica, Sarah Palin a promis ca va purta propriile ei haine pana la sfarsitul campaniei. Criticile la adresa candidatei republicane la vicepresedintie s-au intensificat dupa dezvaluirea ca Partidul Republican a cheltuit 150.000 de dolari pentru a o imbraca, machia si coafa. Potrivit site-ului Politico, unele voci din tabara republicana ii mai reproseaza lui Palin ca este o "diva" care "lucreaza pentru propriul ei viitor", critici care o exaspereaza si care, potrivit responsabililor campaniei republicane, au scopul de a o prezenta drept vinovata de un eventual esec in 4 noiembrie.

Cele doua tabere s-au atacat duminica si din cauza zvonurilor potrivit carora discursul inaugural al lui Obama ar fi deja scris. "Multi alegatori sunt inca indecisi, dar el a hotarat pentru ei", a declarat candidatul republican, acuzandu-si adversarul democrat ca este "pe punctul de a-si alege perdelele". "Discursul inaugural al senatorului Obama nu a fost inca scris, ultimul lucru de care avem nevoie este de un candidat ca John McCain, al carui unic proiect este de a citi discursul lui George W. Bush", a ripostat Bill Burton, un purtator de cuvant al lui Barack Obama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.