Candidatul dremocrat la presedintie, Barack Obama, l-a criticat dur pe rivalul sau republican in timpul unui discurs in Denver si i-a avertizat pe cei peste 100.000 de participanti ca John McCain la Casa Alba ar insemna alti patru ani de politici republicane gresite, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.
In incheierea unui turneu de doua zile in Nevada, New Mexico si Colorado, state importante in cursa pentru presedintie, senatorul de Illinois a vorbit despre tema sa favorita: daca McCain va fi ales presedinte ar reprezenta inca un mandat Bush.

"Nu-l vom lasa pe George Bush sa-i predea stafeta lui John McCain", a declarat Obama in fata a peste 100.000 de persoane reunite la Denver, un record pentru tabara democrata, care a reusit deja sa stranga cele mai multe donatii. Multimea a umplut parcul central din Denver si s-a urcat si pe scarile cladirii administratiei locale din Colorado.

"Chiar in aceasta dimineata, senatorul McCain a declarat ca el si presedintele Bush impartasesc o filozofie comuna", a spus Obama. "Cred ca aceasta a fost prima oara cand John McCain a vorbit sincer cu noi", a adaugat candidatul democrat.

Obama si-a repetat criticile si cateva ore mai tarziu, in timpul unui alt miting, la Fort Collins, unde peste circa 50.000 de sustinatori s-au reunit in campusul universitatii de stat din Colorado. Senatorul de Illinois a mai spus ca "filozofia Bush- McCain" ii sprijina pe cei bogati.

Obama a subliniat ca Bush l-a votat pe McCain saptamana trecuta. "Ei bine, Colorado, nu numai George Bush poate vota mai devreme, si voi puteti vota anticipat. Si astfel puteti pune capat in sfarsit filozofiei Bush-McCain", a precizat Obama.

Un purtator de cuvant al lui McCain, senator de Arizona, a declarat ca Obama nu a sustinut Partidul Democrat in ceea ce priveste subiecte de importanta majora. "John McCain s-a opus cheltuielilor ridicate incluse in politica presedintelui Bush, politicii sale energetice Big Oil si eforturilor acestuia de a creste bugetul Guvernului federal cu 40%, in timp ce Obama l-a sustinut pe Bush in toate aceste trei propuneri", a spus Tucker Bounds, purtator de cuvant al campaniei.

Obama coduce in sondajele la nivel national, cu noua zile inainte de alegerile prezidentiale din 4 noiembrie, si spera sa-i castige pe cei noua mari electori ai statului Colorado. Acesta este unul dintre cele aproximativ 12 state care l-au votat pe Bush in 2004 si pe care McCain se straduieste sa le mentina de partea lui. Obama s-a concentrat pe state precum Colorado, in care se poate vota anticipat, si i-a sfatuit pe sustinatori sa mearga la urne inainte de 4 noiembrie, in speranta ca americani care nu voteaza de obicei o vor face de aceasta data.

Potrivit sondajelor, Obama are un avans semnificativ in Colorado, unde Partidul Democrat si-a organizat Conventia nationala si unde Obama si-a sustinut discursul de investitura, in fata a 75.000 de participanti, pe un stadion in aer liber din Denver.

"Voi aveti grupuri mici vreodata?", a intrebat Obama cand a urcat pe scena in fata multimii de sustinatori.
Desi in 2004 Bush a castigat in acest stat la o diferenta de cinci puncte procentuale, in ultimii ani, Colorado si-a schimbat tendinta de vot, orientandu-se inspre democrati, datorita noilor rezidenti si cresterii comunitatii hispanice din regiune.

Obama intentioneaza sa lanseze luni un turneu in Ohio si Pennsylvania, care va reprezenta "pledoaria finala" adresata alegatorilor, concentrata pe necesitatea de a schimba politicile republicane ale lui Bush.
Senatorul de Illinois le-a spus sustinatorilor ca McCain si-a intensificat atacurile negative in ultimile zile ale campaniei, in eforturi disperate de a-l prinde din urma. "John McCain a folosit tot ce a avut impotriva noastra, in speranta ca ceva va prinde", a adaugat Obama.

Ziarul britanic Financial Times a anuntat ca il va sprijini pe Barack Obama, exprimandu-si intr-un editorial opinia ca "Obama este alegerea corecta".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.