Ambasadorul israelian la Washington, Danny Ayalon, a adresat o plingere oficiala guvernului de la Tel Aviv cu privire la comportamentul abuziv dovedit de ministrul israelian de externe, Sylvan Shalom, si de sotia sa, Judith. Ambasadorul il acuza pe Shalom ca a decis demiterea secretarului ambasadei la presiunile facute de sotia sa, Judith Nir-Moses, care i-ar fi reprosat acestuia ca nu i-a organizat o intilnire cu Madonna, in timpul vizitei pe care vedeta a facut-o acum citeva luni in Israel.

Pe de alta parte, surse neoficiale arata ca Shalom este nemultumit de faptul ca ambasadorul nu i-a aranjat o vizita la Casa Alba. Sustinatorii lui Ayalon afirma ca administratia americana prefera sa trateze direct cu premierul Ariel Sharon, mai ales ca Shalom se opune planului de retragere din teritoriile palestiniene. Biroul de presa al ministerului israelian de externe a calificat drept ridicole aceste acuzatii, afirmind ca Ayalon incearca sa deturneze atentia de la o ancheta administrativa privind comportamentul sotiei sale, Ann, la ambasada.

La inceputul lunii, ziarul "Yediot Ahronot", care este detinut de familia lui Judith Nir-Moses, a relatat ca Ann Ayalon a abuzat verbal de membrii personalului de la resedinta oficiala din Washington. Ea i-ar fi facut pe membrii personalului, care sint angajati ai guvernului israelian, "prosti" si "retardati", iar pe o angajata a obligat-o sa faca plecaciuni in fata ei pentru ca munca ei a fost nesatisfacatoare.

Ambasadorul va plati cu capul

Scandalul pune in lumina raporturile execrabile dintre ambasador, care este fost consilier si un protejat al premierului Ariel Sharon, si seful diplomatiei israeliene, caruia teoretic ar trebui sa i se subordoneze. De-a lungul timpului, mai multi ministri de externe s-au plins de faptul ca sint "ocoliti" de premieri atunci cind vine vorba de relatia cu Washingtonul.

De altfel, ambasadorul in Statele Unite este desemnat direct de premier, de cele mai multe ori fara a tine seama de parerea ministrului de resort. Potrivit cotidianului "Jerusalem Post", ministrul Shalom ii va cere premierului israelian inlocuirea ambasadorului Ayalon, in aceasta vara, cind se vor implini trei ani de la numirea sa in functie, pe motiv de "activitate nesatisfacatoare".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.