Secretarul de Stat american Condoleezza Rice, care a facut ieri o vizita in Irak, anuntata in ultima clipa, a cerut noii puteri locale sa intensifice dialogul politic, ca alternativa la actiunile militare necesare pentru a stavili violentele.

Vizita sefei diplomatiei americane, prima in Irak de la numirea sa in functie, i-a pus pe jar pe militarii americani, care au luat masuri de securitate stricte in timpul deplasarii inaltului oficial in localitatea kurda Erbil, din nordul Irakului. Condoleezza Rice a declarat ca intentioneaza sa discute strategii pentru avansarea procesului de pace din Irak, care este afectat de intensificarea insurgentei, 400 de oameni pierzandu-si viata in ultimele doua saptamani. "Irakienii trebuie acum sa-si intensifice eforturile pentru a demonstra ca procesul politic este solutia la problemele populatiei", le-a spus Rice reporterilor care o insoteau. Sefa diplomatiei americane a purtat vesta anti-glont si casca in timpul deplasarii cu elicopterul la Salahadin, pentru o intrevedere cu liderul Partidului Democratic din Kurdistan, Massoud Barzani.

La Bagdad, Rice le-a multumit soldatilor americani pentru participarea la misiunea din Irak si a spus ca inlaturarea lui Saddam Hussein va fi comparata, intr-o zi, cu disparitia Cortinei de Fier, in Europa. Diplomatul american urma sa aiba intalniri dupa-amiaza cu premierul Ibrahim Jafaari, presedintele Jalal Talabani, cu membri ai cabinetului si cu Ahmad Chalabi.

Ziua de ieri a fost deosebit de sangeroasa. Cadavrele a 23 de oameni, dintre care patru decapitate, au fost descoperite la Bagdad si Ramadi, iar patru politisti si doi civili au murit in urma a doua atacuri sinucigase, asupra unui convoi al guvernatorului provinciei Diyala, care a scapat nevatamat.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.