Vecinii bulgari par sa fi castigat "licitatia" pentru gazduirea unor noi baze militare americane in sudestul Europei, deschisa dupa ce Pentagonul isi anunta intentia de a-si redesfasura trupele pe batranul continent in cadrul unei noi strategii. Ministrul Apararii de la Sofia, Nicolai Svinarov, a anuntat sambata ca Bulgaria este sigura ca va avea pe teritoriul sau trei baze ale armatei americane.

O delegatie de experti de la Washington este asteptata zilele urmatoare la Sofia, Svinarov fiind convins de faptul ca Congresul a luat deja decizia in ce priveste amplasarea bazelor in Bulgaria si ca luna viitoare va sti si asupra caror baze s-au hotarat americanii. Pentagonul a avut de ales intre sase locatii, toate in sud-vestul tarii, in apropierea granitei cu Turcia. Generalul James Jones, comandantul fortelor SUA si NATO in Europa, care a vizitat in ianuarie Romania si Bulgaria pentru discutii pe tema redesfasurarii trupelor americane in Europa, a promis atunci vecinilor nostri ca va propune Congresului patru sau cinci baze bulgare.

Romania s-a oferit si ea, inca de la inceput, sa gazduiasca militari ai Pentagonului si a primit asigurari ca este luata in calcul. Dupa vizita generalului James Jones, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, s-a intalnit, la inceputul acestei luni, la Washington, cu omologul sau american, secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, care a declarat doar ca redesfasurarea trupelor americane este un proces care necesita timp si nu poate fi grabit.

Atat Romania, cat si Bulgaria, considerate cele mai bune optiuni pentru redesfasurarea trupelor americane in regiunea Marii Negre, au vazut imediat beneficiile prezentei militarilor Pentagonului pe teritoriul lor. Pe de o parte este o confirmare si o consolidare a integrarii in sistemul de securitate al NATO, iar pe de alta parte este aducatoare de beneficii financiare directe si indirecte. Pe langa banii care vor fi cheltuiti in mod direct de militari in tara in care vor fi gazduiti, este de asteptat ca prezenta lor sa incurajeze investitiile din Statele Unite. Multi investitori americani vad in prezenta trupelor SUA intr-o tara un semn al stabilitatii. Pentagonul are in vedere redesfasurarea a circa 70.000 de militari din pozitiile alese in trecut pentru a preintampina o invazie sovietica in Europa.

Scopul este o reasezare a trupelor in conformitate cu actualele preocupari ale SUA legate de terorism si conflictele din Orientul Mijlociu, in baze mai mici care sa confere o mai mare mobilitate a trupelor. Svinarov spune ca Bulgaria mizeaza pe prezenta a circa 3.000 de militari americani.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.