La doua zile dupa declansarea incidentelor din Andijan, presedintele Islam Karimov a anuntat ca situatia este sub control. Aproximativ 500 de morti si 2.000 de raniti - acesta pare sa fie bilantul real al revoltei.

Mai multi martori oculari, ale caror informatii au fost confirmate de surse medicale locale, au declarat ieri agentiilor internationale de presa ca intr-o scoala din Andijan au fost depuse cadavrele a 500 de persoane, ucise de fortele de ordine care au deschis vineri focul asupra manifestantilor antiguvernamentali. Intr-un discurs sustinut simbata, presedintele uzbec Islam Karimov declara ca 10 soldati si "mai multi militanti" au murit in violentele provocate de extremistii islamisti, alte cel putin 100 de persoane fiind ranite. El a adaugat ca violentele sint rezultatul unei revolte armate, puse la cale de islamisti cu legaturi in miscarea Hizbi Tahrir, care urmareste rasturnarea guvernului. Karimov, care nu a mentionat cine a deschis focul in incidentele de vineri, a mai precizat ieri ca situatia din Andijan e sub control.

Violentele au izbucnit dupa citeva zile de proteste pasnice pentru eliberarea unui grup de 23 de oameni de afaceri, acuzati de promovarea extremismului islamic. Mii de persoane s-au adunat vineri in fata sediului administratiei regionale, ocupat de insurgenti, cerind demisia lui Karimov si democratizarea tarii. Trupele guvernamentale au deschis focul asupra demonstrantilor si, concomitent, au reocupat cladirile administrative locale.

Fuga in Kirgizstan

In pofida violentelor de vineri, mii de persoane s-au adunat simbata pe strazile orasului, cerind din nou demisia presedintelui. Cu toate ca unitatile militare n-au mai intervenit in forta, pina seara multimea s-a imprastiat. Pe de alta parte, de teama violentelor, mii de uzbeci incercau sa se refugieze in Kirgizstan. O tabara de refugiati a fost deschisa in sudul Kirgizstanului, in asteptarea celor 4.000 de uzbeci adunati, simbata seara, in apropierea granitei. Frontiera dintre cele doua state a fost redeschisa in cursul noptii de simbata spre duminica, dupa ce fusese blocata timp de o zi, in urma evenimentelor din Andijan. De altfel, circa 600 de uzbeci, intre care numerosi raniti, au fortat simbata dimineata frontiera kirghiza, atacind granicerii si dind foc unei cladiri guvernamentale.

Critici cu manusi

"Cerem atit guvernului, cit si manifestantilor sa dea dovada de retinere", a spus Scott McClellan, purtator de cuvint al presedintiei americane, referindu-se la evenimentele de vineri. "Sintem ingrijorati in privinta situatiei drepturilor omului in Uzbekistan, dar si de explozia de violenta provenita mai ales din partea citorva membri ai unei organizatii teroriste, recent eliberati din inchisoare.

Uzbecii vor un guvern mai reprezentativ si democratic, insa nu trebuie sa se ajunga la acest lucru prin violenta", a adaugat el. Considerat aliat al Washingtonului in lupta contra terorismului, Uzbekistanul gazduieste o baza militara americana la 140 de kilometri de granita cu Afganistanul.

Autoritatile de la Moscova au condamnat "atacul extremistilor" si si-au exprimat sustinerea fata de presedintele Islam Karimov. De asemenea, potrivit Kremlinului, presedintii Karimov si Putin au condamnat intr-o convorbire telefonica situatia din Andijan si pericolul destabilizarii situatiei din Asia Centrala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.