Avansul pe care candidatul democrat la alegerile prezidentiale americane, Barack Obama, il avea in urma cu trei zile in fata rivalului sau republican John McCain s-a redus cu sapte procente, ajungand la 5%, potrivit sondajului Reuters/C-SPAN/Zogby dat publicitatii duminica.
Obama este cotat cu 49% din intentiile de vot, in timp ce McCain are 44% dintre voturile celor care spun ca vor merge la urne, potrivit sondajului celor trei institutii, care este efectuat zilnic si care are o marja de eroare de 2,9%. Rezultatele sondajului de duminica arata ca diferenta dintre intentiile de vot acordate lui Obama s-a redus simtitor, cu sapte procente, in numai trei zile. Sondajul efectuat joi arata ca senatorul de culoare atinsese un varf de popularitate, avand cu 12 puncte procentuale mai mult decant colegul sau din Arizona.

"Tendinta e din nou favorabila lui McCain. Cifrele cresc in cazul lui, in timp ce ale lui Obama scad de la o zi la alta. Se pare ca exista o corelatie directa intre acest fenomen si discursul lui McCain despre economie", a explicat sociologul John Zogby.

Obama, in varsta de 47 de ani, a preluat conducerea in majoritatea sondajelor efectuate la nivel national in ultimele saptamani, pe masura ce criza financiara si prabusirea burselor au devenit temele centrale ale campaniei pentru alegerile prezidentiale din 4 noiembrie.

McCain, in varsta de 72 de ani, a parut sa aiba o reactie mai inceata la mesajul financiar al lui Obama, dar in ultimele zile si-a revalorizat temele economice ale campaniei sale. Sambata, senatorul republican de Arizona i-a avertizat pe alegatori de pericolul pe care l-a reprezenta o dominatie democrata atat in Congres, cat si la Casa Alba. Obama a contracarat incercand sa lege afirmatiile lui McCain de policile actualului presedinte republican George W. Bush, care nu se bucura de sprijin popular.

Preferinta pentru Obama in randul alegatorilor care castiga mai putin de 35.000 de dolari pe an ramane substantiala, cu putin peste 70%. Insa McCain, care anterior se bucura de sustinere larga numai in randul alegatorilor cu cele mai mari venituri, acum are un usor avantaj in randul tuturor alegatorilor care au venituri mai mari de 35.000 de dolari pe an, ceea ce ar putea insemna ca a inceput sa cucereasca clasa de mijloc.

Obama inca are un avans solid, chiar daca usor diminuat, in randul a doua importante grupe de alegatori care ar putea juca un rol decisiv la alegerile din 4 noiembrie. In randul independentilor are un avans de 14 procente asupra lui McCain, desi la un moment dat inregistrase la aceasta categorie un varf de 29% reprezentand diferenta de voturi fata de senatorul republican. De asemenea, femeile inca il sprijina pe Obama cu 14% mai mult decat pe McCain, in descrestere de la 20 de puncte procentuale saptamana trecuta.

McCain, candva cu un deficit de 4% din voturi in randul alegatorilor barbati, acum conduce la aceasta categorie cu exact aceeasi diferenta, fiind preferat de 48% dintre barbati, in timp ce pentru Obama ar vota 44%.

Populatia alba isi exprima de asemenea un sprijin si mai puternic pentru McCain, care are la aceasta categorie un avans de 12% din voturi fata de Obama, in timp ce vineri diferenta dintre ei era de 6%.
Alti candidati la Casa Alba, independentul Ralph Nader si Bob Barr de la Partidul Libertarian, primesc voturile a 1% dintre cei chestionati, in timp ce 3% dintre persoanele acestui esantion raman in continuare indecise.

Presedintele american este cel care castiga cele mai multe voturi in Colegiul Electoral, care are 538 de membri, distribuiti proportional cu populatia fiecarui stat american plus trei mari electori ai Districtului Columbia, care nu are reprezentare in Congres, dar gazduieste capitala Washington. Voturile se aloca pe principiul "castigatorul ia tot" cu exceptia a doua state ce pastreaza principiul proportional.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.