Evo Morales a spus ca a fost nevoit sa renunte in ultimele zile la mai multe deplasari oficiale, "din cauza unor dureri de cap" si ca a primit "sfatul de a se opera". O vizita a presedintelui era programata pentru vineri la Cobija, nordul tarii, unde l-a trimis insa pe vicepresedintele Garcia Linera, care a precizat cu aceasta ocazie ca Morales se confrunta cu "reaparitia unei boli", iar "medicul i-a recomandat sa se odihneasca".
Devenind in 2006 primul presedinte amerindian al tarii, presedintele Boliviei este un fost sef al plantatorilor de coca, celebru pentru agenda foarte incarcata pe care o are, atat in Bolivia cat si in tara.
El a participat saptamana trecuta la un mars, pentru a determina Congresul bolivian sa voteze organizarea unui referendum destinat aprobarii proiectului sau pentru o noua Consitutie, de inspiratie socialista. Acest nou text prevede o reforma agrara si redistribuirea resurselor de gaz in beneficiul comunitatilor de indieni, sarace, reforme care au provocat ostilitatea provinciilor bogate din estul tarii.
Criza politica a dus la ciocniri in tara, in luna septembrie, si la expulzarea ambasadorului american, acuzat de Morales ca sustine opozitia.