Studiile sustin ca vinovata de imaginea proasta a romanilor este numai presa. Italienii de rand par insa satui de subiectul “romanii din Italia”.
La Targul de comunicare publica incheiat la Milano, joi, 23 octombrie, au fost prezentate primele rezultate ale cercetarilor privind perceptia reciproca a imaginii intre romani si italieni. Proiectul ItRo a fost explicat unui public de numai 20 de persoane, dintre care jumatate oficialitati.

Credeti ca intregul tam-tam cu Mailat este mai mult o problema de discreditare a romanilor si ca italienii nu ne urasc atat de mult? Spune-ti parerea pe forum !

Reprezentantii Fundatiei IULM Milano, Unimpresa Romania (Asociatia intreprinderilor italiene in Romania) in colaborare cu cercetatorii CURS (Centrul de sociologie urbana si regionala Bucuresti) au dezvaluit raporturile de simpatie si colaborare dintre cele doua tari: Romania si Italia.

La prezentarea rezultatului cercetarii a luat parte si Dan Jurcan, directorul Agentiei pentru Strategii Guvernamentale (ASG) care a amintit despre proiectul de imbunatatire a imaginii in curs de desfasurare in Peninsula.

Datele dau la iveala o realitate aproape perfecta, singurul vinovat gasit pentru inasprirea raporturilor dintre cele doua state fiind comunicarea neadecvata a mass-media din ambele tari. Increderea care statea la baza bunelor relatii dintre Italia si Romania a fost distrusa de catre presa, sustine Dan Jurcan:
“Nu este etic jurnalistic sa tratezi o fapta individuala si sa aplici o eticheta intregii comunitati. Concluzia este generalizarea, exagerarea si etichetarea de catre presa pentru o mai mare audienta. Ziarele din Romania au prezentat o situatie de victimizare a comunitatii, de sporire a presiunii dintre romani si italieni”.

Realitatea din strada spune insa altceva. Dincolo de datele furnizate de institutiile implicate in proiect, perceptia imaginii unui roman in Peninsula nu este departe de cea a unui burtos cu lant de aur la gat si cu jeansi cu multe buzunare. Articolele din presa si cronicile defavorabile au la baza in mare parte activitatile acestora in Peninsula.

Dan Jurcan a luat insa pulsul situatiei asa cum este ea vazuta din cabinetul de filozofie: “99,99% dintre romanii care traiesc in Italia se trezesc in fiecare dimineata, merg la lucru, muncesc in casele voastre, in spitalele voastre, sunt perfect integrati si a doua zi o iau de la capat. 0,01% creeaza probleme. In ce masura putem accepta aceasta suprageneralizare si exagerare, pornind de la cazuri izolate si extrapoland la nivelul intregii comunitati?”


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.