Presedintele venezuelean Hugo Chavez a declarat vineri ca omologul sau francez Nicolas Sarkozy se "apropie de socialism" si l-a invitat sa discute despre elaborarea unui "nou sistem" pentru a se face fata crizei financiare, iar pe Sarah Palin a numit-o "o biata regina a frumusetii", relateaza NewsIn.
Adresandu-se direct lui Sarkozy, numindu-l "tovaras", presedintele venezuelean a spus intr-un discurs transmis de posturile de radio si televiziune nationale: "Sarkozy, esti pe cale sa te apropii de socialism, bine ai venit in club, ai idei interesante". El se referea la pozitiile aparate de presedintele francez pentru depasirea actualei crize financiare. "Sarkozy, esti un prieten bun, desi esti capitalist" si totusi "declaratiile tale se apropie mai mult de pozitiile noastre", a adaugat Chavez.

Trebuie format "un sistem nou, cu mici diferente in functie de context, insa trebuie sa fie ceva nou. Noi numim aceasta chestiune, fara indoiala, socialism, iar tu il numesti nationalism, ei bine, hai sa discutam", i-a spus Chavez omologului sau francez.

Nicolas Sarkozy "a declarat ca, daca nu se recladeste sistemul capitalist, va exista o revolutie pe plan mondial. Ei bine, Sarkozy, aici, in America Latina, s-a produs deja o revolutie cu ceva timp in urma", a declarat Chavez, care s-a intalnit cu omologul sau francez in cursul unei vizite oficiale la Paris in luna septembrie.

Hugo Chavez, celebru pentru insultele "colorate" la adresa liderilor lumii, a numit-o vineri pe candidata republicana la vicepresedintie Sarah Palin o "regina a frumusetii" confuza, dupa ce aceasta a spus despre presedintele Venezuelei ca este un dictator, potrivit Reuters.

"Am vazut-o pe candidata la vicepresedintia americana, cum vorbea ea despre 'dictatorul Hugo Chavez. Biata fata, pur si simplu ti se face mila de ea", a spus Chavez, intr-un discurs televizat. "Este o regina a frumusetii pe care au scos-o la inaintare. Trebuie sa spunem, asemeni lui Hristos, 'Iart-o, ca nu stie ce spune'", a subliniat liderul venezuelean.

Candidatul republican la Casa Alba, John McCain, a numit-o pe Palin pentru functia de vicepresedinte, o miscare-surpriza destinata revigorarii bazei conservatoare a partidului.

McCain si contracandidatul sau democrat, Barack Obama, au promis sa reduca dependenta de petrol a Statelor Unuite fata de Venezuela, care asigura 11% din totalul importurilor de petrol pentru SUA.

Hugo Chvez, lider extrem de popular in tara sa, care l-a expulzat in septembrie pe ambasadorul american in Venezuela, a descris Statele Unite ca fiind un imperiu decadent. Chavez, un lider extrem de vorbaret, l-a numit in 2006 pe Bush "diavolul" in fata Adunarii Nationale a ONU. El a declansat o serie de controverse, spunand ca Angela Merkel, cancelarul german, este urmasa politica a lui Adolf Hitler.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.