Ministrii justitiei din UE au incheiat vineri un acord de cooperare pentru facilitarea recuperarii pensiilor alimentare, a anuntat Comisia Europeana, relateaza NewsIn.
"Gratie acestui nou regulament european, o decizie data de un stat membru va avea aceeasi forta de executare si acelasi efect peste tot in Europa", a spus Jacques Barrot, comisarul pentru justitie, libertati si securitate.

"Partenerii si copiii nu vor mai fi suspusi diversitatii sistemelor nationale. Pentru fiecare etapa a procesului de recuperare a unei pensii alimentare, ei vor beneficia de masuri de ajutor si asistenta din partea autoritatilor administrative",
a precizat el.

"Subzistenta a numeroase persoane, mai ales copii, din Uniune depinde de o acordare efectiva a pensiilor alimentare. Acordul de astazi marcheaza deci un pas esential in protejarea lor", a mai spus oficialul.
Acordul prevede un dispozitiv administrativ pentru facilitarea cautarii oricarei persoane care se sustrage de la obligatia platirii pensiei alimentare, precum si un ajutor judiciar gratuit pentru cei cu varste sub 21 de ani. Acordul va permite localizarea persoanelor care nu-si indeplinesc obligatiile si sa se verifice daca veniturile respectivei persoane ii permit sa plateasca.

De asemenea, acordul faciliteaza recuperarea intr-o alta tara a unei obligatii de acest gen pronuntata de un judecator sau de o autoritate administrativa, in cazul tarilor nordice.

UE inregistreaza anual 170.000 divorturi ale unor cupluri internationale, aparand pensiile alimentare. Insa acestea se pot aplica si pentru cuplurile necasatorite - concubini, familii monoparentale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.