Guvernul va pune la dispozitia autoritatilor sarbe consilieri care sa ofere Serbiei expertiza Romaniei in domeniul integrarii europene, a declarat astazi, la Belgrad,premierul Tariceanu, precizand ca reitereaza "extrem de clar" sprijinul Bucurestiului pentru aderarea acestei tari la UE, potrivit NewsIn.
"Romania va face totul pentru a-i asigura Serbiei o perspectiva europeana", a declarat Tariceanu, dupa intrevederea cu omologul sau Mirko Cvetkovic. Seful guvernului a spus ca premierul sarb a fost de acord cu organizarea la Belgrad, pana la sfarsitul anului, a unei intrevederi trilaterale Serbia-Romania-Italia, "care va avea menirea de a-i arata Serbiei doi stalpi puternici pentru aspiratiile Europene".

Tariceanu a discutat despre organizarea acestei intrevederi cu premierul italian Silvio Berlusconi, la reuniunea interguvernamentala romano-italiana care a avut loc in luna octombrie.

Premierul sarb Mirko Cvetkovic a multumit Romaniei pentru sprijinul acordat in scopul aderarii la UE, dar si pentru nerecunoasterea independentei provinciei Kosovo.

Cei doi oficiali au discutat in cadrul intervederii despre proiectul Nabucco, conducta de petrol Constanta-Trieste, Coridorul VII paneuropean si despre posibilitatea interconectarii infrastructurii energetice si de transport dintre cele doua tari. O alta propunere a fost introducerea unei linii aeriene Romania-Serbia.

Un alt subiect abordat a fost necesitatea colaborarii celor doua state in scopul prevenirii dezastrelor naturale, atat Romania cat si Serbia fiind afectate de inundatii in 2005.

Tariceanu si-a exprimat speranta ca romanii din Serbia vor beneficia de toate drepturile minoritatilor etnice, la fel ca etnicii sarbi care traiesc in Romania. "Minoritatile pot constitui o punte de legatura intre tarile noastre", a spus Tariceanu.

Premierul Tariceanu efectueaza vineri o vizita de lucru in Serbia, pe agenda discutiilor cu seful Executivului de la Belgrad figurand legaturile economice dintre cele doua state, dar si cooperarea Serbiei cu Romania si Italia in scopul aderarii la UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.