Decizia a fost luata de liderul spiritual al Shass, rabinul Ovadia Yossef, in varsta de 87 de ani, dupa ce a consultat Consiliul Inteleptilor Torei, instanta suprema a partidului.

Joi, Livni, liderul partidului Kadima, la putere in Israel, a fixat un ultimatul pentru potentialii sai aliati, printre care Shass, dandu-le timp pana duminica pentru formarea unui guvern de coalitie, in caz contrar tara urmand sa se orienteze spre alegeri anticipate la inceputul lui 2009.

Shass considera ca nu a obtinut satisfactie in privinta celor doua principale cerinte pentru a intra in Guvernul Livni: suma ceruta pentru cresterea alocatiilor familiale si o garantie ca problema Ierusalimului de Est, anexat de Israel, nu va fi negociata cu palestinienii. "In decursul negocierilor am insistat asupra a doua puncte: un ajutor substantial, pentru cei mai defavorizati, si apararea Ierusalimului", potrivit Shass.

Citeste si:

"Daca statutul Ierusalimului nu este consolidat si se da impresia ca aceasta capitala poate face obiectul unui targ, atunci acest lucru poate avea consecinte pentru toate negocierile viitoare", a avertizat partidul..
In aceste conditii, "nu putem participa la guvernul lui Livni", a subliniat formatiunea.

Shass, al treilea partid din Israel, cu 12 deputati din totalul de 120, are patru portofolii in guvernul in exercitiu al lui Ehud Olmert. Acest partid a fost creat in 1984 si cheama la revenirea la religie.

La inceputul anilor '80, rabinul Yossef s-a pronuntat pentru concesii teritoriale in schimbul pacii, dar in ultimii ani a adoptat pozitii tot mai nationaliste, iar Shass s-a aliat de multe ori cu dreapta, sub presunile bazei sale.