Conducerea partidului ultraortodox israelian Shass a anuntat vineri ca refuza conditiile impuse de Tzipi Livni pentru a participa la guvernare, punand asfel sub semnul intrebarii formarea unui Cabinet de coalitie, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Decizia a fost luata de liderul spiritual al Shass, rabinul Ovadia Yossef, in varsta de 87 de ani, dupa ce a consultat Consiliul Inteleptilor Torei, instanta suprema a partidului.

Joi, Livni, liderul partidului Kadima, la putere in Israel, a fixat un ultimatul pentru potentialii sai aliati, printre care Shass, dandu-le timp pana duminica pentru formarea unui guvern de coalitie, in caz contrar tara urmand sa se orienteze spre alegeri anticipate la inceputul lui 2009.

Shass considera ca nu a obtinut satisfactie in privinta celor doua principale cerinte pentru a intra in Guvernul Livni: suma ceruta pentru cresterea alocatiilor familiale si o garantie ca problema Ierusalimului de Est, anexat de Israel, nu va fi negociata cu palestinienii. "In decursul negocierilor am insistat asupra a doua puncte: un ajutor substantial, pentru cei mai defavorizati, si apararea Ierusalimului", potrivit Shass.

"Daca statutul Ierusalimului nu este consolidat si se da impresia ca aceasta capitala poate face obiectul unui targ, atunci acest lucru poate avea consecinte pentru toate negocierile viitoare", a avertizat partidul..
In aceste conditii, "nu putem participa la guvernul lui Livni", a subliniat formatiunea.

Shass, al treilea partid din Israel, cu 12 deputati din totalul de 120, are patru portofolii in guvernul in exercitiu al lui Ehud Olmert. Acest partid a fost creat in 1984 si cheama la revenirea la religie.

La inceputul anilor '80, rabinul Yossef s-a pronuntat pentru concesii teritoriale in schimbul pacii, dar in ultimii ani a adoptat pozitii tot mai nationaliste, iar Shass s-a aliat de multe ori cu dreapta, sub presunile bazei sale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.