Conflictul dintre Rusia si Georgia a aratat ca armata rusa nu ar face fata unui inamic mai puternic si mai bine pregatit, pentru ca nu s-a adaptat la realitatile de dupa Razboiul Rece, apreciaza un raport independent publicat joi si citat de Reuters, relateaza NewsIn.
Intr-un conflict de cinci zile din luna august, trupele ruse au lansat o contraofensiva majora asupra Georgiei si au ocupat suprafete mari din teritoriul georgian, dupa ce Tbilisi a incercat sa preia prin forta controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud.

"Desi aparent a fost un succes militar, conflictul din luna august a scos la iveala multe dintre slabiciunile adanc inradacinate ale armatei ruse", arata raportul Jane's Strategic Advisory Services (JSAS), firma specializata in consultanta. "O problema centrala este cea a unei administratii militare si politice ruse care se bazeaza pe un scenariu specific Razboiului Rece", mai scrie raportul. "Accentul se pune in continuare pe o armata numeroasa, capabila sa desfasoare o forta covarsitoare... Interesul pentru o forta mai mica, mai bine antrenata si flexibila este redus", continua raportul. "Sunt necesare ameriorari la nivelul de comanda si antrenament si folosirea unor sisteme de armament moderne si flexibile, inainte ca armata rusa sa se poata confrunta cu inamici mai mari sau mai bine echipati decat armata georgiana", adauga JSAS.

Unul dintre autorii raportului considera ca este posibil ca razboiul din Georgia sa fi fosat un catalizator pentru reforme militare radicale, anuntate saptamana trecuta, in vederea crearii unei armate moderne si mobile. Ministrul apararii Anatoli Serdiukov a dezvaluit saptamana trecuta planuri de a reduce numarul ofiterilor si generalilor si de a crea unitati mobile, pregatite sa intervina rapid. In cadrul acestei reforme, numarul ofiterilor Flotei din Pacific a Moscovei va fi redus cu 4.500 pana la sfarsitul anului 2009. Aceasta flota, care isi are cartierul general la Vladivostok, este una dintre cele patru flote ale marinei ruse si include patru submarine nucleare si alte nave de razboi si vase care asigura sprijin logistic.

Specialistii militari occidentali au studiat prestatia armaei ruse in conflictul cu Georgia, deoarece trebuie sa fie pregatiti pentru posibilitatea unui razboi cu Moscova si pentru ca alte state, inclusiv Iranul, folosesc arme si echipament de razboi ruse.

Raportul precizeaza ca trupele ruse au putut intrat rapid in Georgia, asigurandu-si o victorie decisiva, in primul rand pentru ca mare parte din ele participau la exercitii militare intr-o regiune invecinata.

Jurnalisti ai Reuters aflati in zona de conflict au apreciat ca trupele ruse erau foarte motivate. Intr-o situatie data exemplu de ei, soldatii au impins intr-un rau doua camioane de mare tonaj care se defectasera, pentru a nu incetini avansarea convoiului.

Raportul JSAS prezinta insa deficiente si exemple de folosire a unor tactici sovietice in timpul conflictului.
Spre exemplu, cel mai folosit vehicul blindat a fost tancul T-72, conceput pentru anii '70, alaturi de un numar mare de tancuri si mai vechi, de tip T-62 si T-64. Niciun model nou T-90 nu a fost folosit in conflict.

Pe de alta parte, Rusia a desfasurat aproximativ 10.000 de soldati in primele zile de la inceputul conflictului, dovedind ca se bazeaza pe manevre de masa si arsenal si mult mai putin pe armament modern. Exista dovezi ca Rusia a folosit bombe invechite, fara sistem de ghidare, pentru a ataca tintele georgiene si ca acestea nu au reusit sa provoace pagube semnificative. "Rusia nu poseda un arsenal suficient de arme moderne, de precizie", arata reportul. Acesta adauga ca un bombardier lung-curier Tu-22 care a fost doborat in Georgia pare sa fi fost folosit pentru misiuni de informare, din cauza unei lipse de avioane fara pilot folosite in mod obisnuit in acest scop.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.