Parlamentul European a adoptat joi un text care califica drept "crima impotriva poporului ucrainean si impotriva umanitatii" marea foamete din 1932 -1933, in care si-au pierdut viata milioane de ucraineni, cu riscul de a atrage nemultumirea Moscovei, relateaza NewsIn.

In acest text, europarlamentarii reuniti la Strasbourg "recunosc" aceasta foamete, cunoscuta ca Holodomor (Exterminare prin Foamete), drept o "crima inspaimantatoare comisa impotriva poporului ucrainean si impotriva umanitatii". Ei "condamna ferm aceste actiuni comise impotriva populatiei rurale a Ucrainei, caracterizate prin exterminare si incalcari masive ale drepturilor omului si libertatilor". Eurodeputatii isi exprima si "simpatia fata de poporul ucrainean, victima a acestei tragedii".

Ei invita si toate tarile din fostul spatiu sovietic sa "permita accesul liber la arhivele legate" de aceasta foamete, pentru ca toate cauzele si consecintele "sa fie dezvaluite si studiate in detaliu".

Rezolutia ar putea irita autoritatile ruse, care au contestat intotdeauna ca aceasta foamete ar fi fost un genocid pregatit deliberat de puterea sovietica de la Moscova.

Holodomor a provocat moartea a milioane de persoane - intre patru si 10 milioane, potrivit unor estimari - in fosta republica sovietica Ucraina, dar a afectat grav si alte regiuni din URSS, cum este Kazahstanul, Caucazul si Siberia Occidentala.

Textul a fost adoptat joi fara ca niciun amendament sa fie introdus. Cinci din totalul de sapte grupuri politice din Parlament au ajuns la un acord privind rezolutia.

Potrivit unui purtator de cuvant al PE, decesul, in luna iulie, intr-un accident rutier, a europarlamentarului polonez Bronislaw Geremek, figura emblematica a opozitiei anticomuniste, a "reprezentat, aproape, un argument suplimentar" in favoarea adoptarii acestui text. "El s-a ocupat mult de acest subiect si a vrut ca Parlamentul European sa adopte rezolutia", a explicat purtatorul de cuvant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.