Premiul Saharov pe 2008 acordat de Parlamentul European pentru libertatea de gandire a fost decernat disidentului chinez Hu Jia, in pofida presiunilor exercitate de Beijing asupra eurodeputatilor, a anuntat astazi grupul Verzilor, relateaza NewsIn.

"Grupul saluta faptul ca Hu Jia a primit premiul", au spus cei doi copresedinti ai grupului politic, Daniel Cohn-Bendit si Monica Frassoni.

"Acordarea premiului Saharov lui Hu Jia reflecta chiar spiritul acestui premiu, care sustine libertatea gandirii si ii omagiaza pe aparatorii drepturilor omului", au adaugat ei.

Autoritatile de la Pekin au facut presiuni serioase pentru ca lui Hu Jia sa nu ii fie acordat Premiul Nobel pentru Pace. Aceasta ar fi echivalat cu un act de ingerinta in sistemul judiciar chinez iar Europei i se atragea atentia ca militantul este considerat in China, "un criminal care a fost condamnat”.

"Toata lumea stie ce fel de om este Hu Jia: un criminal care a fost condamnat la inchisoare de catre sistemul judiciar pentru incitare la subminarea puterii statului", a declarat purtatorul de cuvant al ministrului de Externe, Qin Gang. Astfel, premiul Nobel nu a fost acordat lui Hu Jia asa cum se asteptau multi, in locul lui fiind laureat fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari.

De asemenea, reprezentanti ai guvernului chinez au exercitat presiuni dure asupra eurodeputatilor, pentru ca nici Premiul Saharov sa nu fie decernat disidentului, comenteaza NewsIn.

Acest premiu, decernat de PE, recompenseaza de 20 de ani personalitatile care si-au pus amprenta pe lupta pentru drepturile omului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.