Politia din SUA se pregateste intens pentru ziua alegerilor prezidentiale, 4 noiembrie, temandu-se de eventuale revolte dupa acest scrutin istoric, relateaza publicatia The Hill, relateaza NewsIn.
Oficiali din serviciile pentru siguranta publica au declarat ca alegerile, ce ar putea aduce la putere un afroamerican, premiera in istoria SUA, sau o femeie in functia de vicepresedinte, necesita o prezenta mai puternica a politiei. Unii se tem ca, daca Barack Obama pierde si va exista o suspiciune ca s-au comis nereguli, orasele cu populatie afroamericana numeroasa ar putea deveni scenele unor revolte.

Strategii democrati si militantii pentru drepturile alegatorilor de culoare spun ca inteleg aceste temeri, dar au avertizat ca o prezenta excesiva a politiei i-ar putea intimida pe votanti.

Democratul Barack Obama are un avans tot mai mare in sondaje in fata republicanului John McCain, ceea ce a dus la speculatii legate de izbucnirea unor revolte, daca acesta ar pierde alegerile.

In Oakland, unde s-au inregistrat in trecut violente legate de alegeri sau evenimente sportive, politia va desfasura unitati suplimentare special antrenate, iar echipele SWAT vor sta in asteptare.

"Este un eveniment - un afroamerican care candideaza, o femeie-candidat", a declarat un purtator de cuvant al politiei din Oakland. "Indiferent cine castiga, va fi un eveniment la scara nationala. Vom avea mai multi politisti in strada, in caz ca lucrurile o iau razna", a adaugat el.

Analistii politici spun ca facilitatile inadecvate de vot constituie o problema mare in comunitatile sarace, unde minoritatile sunt puternic reprezentate. "Cum se pregatesc oficialii locali pentru ceea ce se anunta a fi o prezenta-record la sectiile de votare?", intreaba un analist, precizand ca in scrutinul din 2004, in Ohio, alegatorii din comunitatile afroamericane au fost nevoiti sa astepte si opt ore pana au reusit sa voteze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.