Ministrul israelian pentru afaceri sociale, Yitzhak Herzog, a declarat ca beatificarea lui Papa Pius al XII-lea ar fi "inacceptabila", din cauza atitudinii acestuia fata de genocidul nazist, potrivit unui interviu publicat astazi de cotidianul israelian Haaretz, relateaza NewsIn.

"Intentia de a-l transforma pe Papa Pius al XII-lea in sfant este inacceptabila", a declarat Herzog, intr-un interviu care va fi publicat integral vineri. "In timpul Holocaustului, Vaticanul stia ce se intampla in Europa", a adaugat ministrul, insarcinat si cu lupta impotriva antisemitismului si relatiile cu comunitatile crestine. "Papa a pastrat tacerea si poate a facut lucruri mult mai rele, in loc sa ia atitudine, conform preceptului biblic, impotriva sangelui varsat", a subliniat Herzog.

In urma cu zece zile, Suvernatul Pontif Benedict al XVI-lea s-a declarat favorabil beatificarii Papei Pius al XII-lea, intr-o slujba organizata cu ocazia marcarii a 50 de ani de la moartea acestuia. Totusi, el nu a anuntat semnarea decretului care proclama "virtutile eroice" ale defunctului Papa, etapa obligatorie pentru continuarea procedurii de beatificare, care cere si ca un mircol sa ii poata fi atribuit Papei Pius al XII-lea.

Bilantul pontificatului lui Eugenio Pacelli, care a condus Biserica Catolica din 1939 pana in 1958 dupa ce a fost nuntiu papal la Berlin cand Hitler a preluat puterea, ramane un subiect controversat.

Procesul de beatificare a inceput in anii '60 si a suscitat rezerve nu doar din partea comunitatii evreiesti, ci chiar si a Bisericii Catolice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.