Romania si-a luat angajamentul de a contribui cu peste 1,6 milioane de euro la reconstructia Georgiei dupa conflictul cu Rusia din vara acestui an, informeaza un comunicat MAE, in urma conferintei donatorilor, care a avut loc miercuri la Bruxelles

Suma de 1.665.000 ce va fi donata in 2008-2009, este destinata in special pentru proiecte de refacere a infrastructurii de transport, ameliorarea conditiilor de viata a persoanelor stramutate datorita conflictului si gestionarea necesitatilor umanitare si sociale urgente.

Contributia a fost anuntata de delegatia romana la conferinta donatorilor de la Bruxelles, care a fost condusa de secretarul de stat Mihai Gheorghiu.

Romania considera Georgia tara prioritara in domeniul asistentei oficiale pentru dezvoltare (ODA), bugetul total alocat acestei tari reprezentand peste 20% din bugetul national ODA, precizeaza comunicatul MAE.

Contributia anuntata miercuri se adauga ajutorului umanitar de urgenta acordat Georgiei de catre Romania in august, constand in produse si echipamente sanitare in valoare de 1,3 milioane de euro.

Donatorii internationali au promis miercuri Georgiei un ajutor total de 3,4 miliarde de euro (4,55 miliarde de dolari) pentru perioada 2008-2010, dintre care 2,8 miliarde bani publici, la mai mult de doua luni de la conflictul sau cu Moscova, a anuntat Comisia Europeana. Suma depaseste evaluarea nevoilor de reconstructie realizata de Banca Mondiala si Comisia Europeana inainte de conferinta.

Celor 2,8 miliarde de euro din fonduri publice li se adauga circa 600 de milioane de euro din sectorul privat, a precizat comisarul european pentru relatii externe Ferrero-Waldner. Fondurile private vor fi folosite in principal pentru a "stabiliza sistemul bancar privat georgian", fragilizat nu numai de conflictul georgian, ci si de criza financiara, au precizat expertii Comisiei.

Comisia a prevazut deja "pana la 500 de milioane de euro" pentru perioada 2008-2010, de patru ori mai mult decat ajutorul sau anual de 40 de milioane de euro. Tarile membre UE promit de asemenea contributii individuale: Suedia a anuntat 40 de milioane de euro, Germania 33,7, Franta sapte milioane.
Statele Unite au promis deja un miliard de dolari (750 de milioane de euro) si Japonia a anuntat miercuri un ajutor de 200 de milioane de dolari (151 milioane de euro).

FMI a promis un credit stand-by de 750 de milioane de dolari (535 milioane de euro). Inca un miliard poate fi asteptat, sub forma de imprumuturi, de la Banca Mondiala, Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.