Spania are nevoie de 100.000 de imigranti calificati pe an pana in 2012, in pofida crizei economice, arata un raport oficial publicat miercuri, citat de AFP

Raportul, elaborat de un cabinet privat, Etnia Comunicacion, si aprobat de Guvernul spaniol, recunoaste ca Spania este in criza economica de la sfarsitul anului trecut, in special in sectorul constructiilor, si ca acest lucru "va reduce fluxul migrator cu mai mult de jumatate in urmatorii trei ani".

Dar Spania va avea in continuare nevoie de "250.000 pana la 300.000 de noi rezidenti pe an", dintre care 100.000 de muncitori calificati, mai ales in sectorul inaltei tehnologii, ingineriei, consultantei pentru companii si sanatatii.

"Lipsa de profesionisti cu inalta calificare in sectorul tehnologic, in special in domeniul internetului, dar si in domeniul sanatatii incepe sa fie urgenta", subliniaza raportul.

Numarul imigrantilor din Spania a crescut spectaculos in ultimul deceniu, de la 500.000 in 1996 la 5,22 milioane in prezent, la o populatie totala de 45 de milioane de locuitori. Din totalul imigrantilor aflati in prezent in Spania, 2,2 milioane sunt extracomunitari.

Insa majoritatea imigrantilor au locuri de munca ce nu necesita calificare superioara: in constructii, hoteluri, servicii sau agricultura, subliniaza raportul bazat pe datele ONU, OCDE si ale Bancii Centrale Europene.

Imbatranirea populatiei spaniole si rata scazuta a natalitatii (1,4 in 2006, potrivit Eurostat) face necesara imigratia, potrivit raportului, care mai relateaza faptul ca "soldul migrator negativ va avea un impact socio-economic nefast".

Criza economica pe care o traverseaza Spania de la sfarsitul anului 2007 a avut drept efect cresterea somajului printre imigranti, care ocupa locurile de munca cele mai precare si in sectoarele cele mai expuse, cu o rata de 16,46%, fata de media nationala de 9,34%. Aceasta situatie a determinat recent Guvernul socialist sa conceapa un plan de incurajare a imigrantilor, sa se intoarca in tarile de origine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.